[ vooraf ]
---
Nijmegen-Leiden: zoek de verschillen
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
College wil meer groen voor een groenere en meer gezonde stad
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


--==Gedogen en handhaven==--
Polderen over fietsen in de stad

„De protesten schorten we even op. Maar binnen twee maanden bekijken we het opnieuw”, reageert Alex de Meijer namens Milieudefensie en de Fietsersbond op het sinds 1 februari hervatte verwijderingsbeleid van fietsen. Met de Vereniging van Binnenstad Ondernemers (VBO) en de gemeente gaan zij daarna opnieuw in gesprek over het stallingsprobleem en het wildparkeren.

door Arnout Drent

„Het was goed om elkaar eens in de ogen te kijken en te bevragen”. Joost Verhoeven van de Fietsersbond is positief over het gesprek eind januari tussen gemeente, ondernemers, Milieudefensie en zijn eigen organisatie over het huidige fietsbeleid. Een beleidsambtenaar heeft nu de opdracht alle mogelijkheden tot verbetering te bekijken. Binnen zes weken praten ze dan verder.

De Vereniging van Binnenstad Ondernemers (VBO) nam daarnaast het initiatief om ook onderling met Milieudefensie ideeën te bespreken. VBO-voorzitter Chris de Klein: „Het knelpunt is het snijpunt Ziekerstraat-Moenenstraat. De Ziekerstraat is een bindende schakel in de fietsroutes door de binnenstad. Dat leidt geregeld tot net-niet ongelukken met voetgangers door het wildparkeren naast de klemmen. Nu worden die klemmen verplaatst richting Plein 1944 om zo het smalste deel te ontzien.”

De ambtelijke molens draaien echter minder snel dan gehoopt. Kort na de bespreking verwijderde Bureau Toezicht op een rustig tijdstip toch weer als vanouds vrolijk fietsen. Verhoeven: „De afspraak was om alleen op de drukste tijden te verwijderen. Het is jammer dat er voor de zo snel verdwenen klemmen nog niets terug is gekomen.”

Een ander heikel punt is de situatie bij het station. In afwachting tot daar de nieuwe, onbewaakte stalling klaar is, bracht de gemeente 500 extra klemmen bij het stationsplein aan. Alex de Meijer van Milieudefensie vindt dat onvoldoende. „De ervaring leert dat ruimte die over is, snel weer is gevuld.” Verhoeven is vooral ontevreden over de plaatsing van die extra klemmen. „Die staan bepaald niet handig, namelijk weg van de aanrijroute naar het station.” Volgens Verhoeven zijn fietsers vaak niet op de hoogte van deze extra klemmen aan de Burgemeester Hustinxstraat bij de spoortunnel. „De Van Schaeck Mathonsingel was beter geweest.”

foto: Art Wubben


De gemeente houdt vol dat die 500 extra klemmen voldoende zijn en gaat door met handhaven. Ondanks dat er geen verwijsborden naar die locatie blijken te zijn, evenmin als waarschuwingsborden dat ook daar fietsen kunnen worden verwijderd. De woordvoerder hierover: „Als die daar niet staan, moeten die er inderdaad komen. Al is het ook zo dat fietsers vaak wat gemakzuchtig zijn en zo dichtbij mogelijk stallen. Weten dat daar plekken zijn, wil nog niet zeggen dat mensen ze ook gebruiken.”


Straf


De verwijderingstermijn van vier uur die de gemeente aanhoudt bij fout stallen, is volgens Milieudefensie en de Fietsersbond veel te kort. „Treinreizigers zijn vaak langer weg dan vier uur en zien dus de waarschuwingssticker niet. Als dan bij terugkomst hun fiets weg is, weten ze niet of die gestolen of verwijderd is. Betere voorlichting is hier dan wel op zijn plaats”, licht De Meijer toe. Het verwijt van te korte waarschuwingstijd houdt volgens de gemeentewoordvoerder juridisch niet stand. „Mensen weten heus wel waar ze hun fiets wel en niet mogen stallen. Het beleid is niet bedoeld als vriendelijk gebaar om je fout te kunnen herstellen.”

De Meijer vindt dat de grootste overlast niet komt van de fietsen buiten de klemmen, maar door fietsen die tussen de andere in de klemmen worden gepropt en beschadigingen veroorzaken. „Maar daar doet de gemeente niets aan.” In reactie hierop zegt de gemeente hogere prioriteit te geven aan het verwijderen van fietsen die de hulpdiensten en voetgangers belemmeren. „Maar dat neemt niet weg dat de tussengepropte fietsen geen kans lopen te worden verwijderd”, aldus de woordvoerder.

foto: Art Wubben


Het gedoogkwartier van kort stallen in het centrum is nu opgerekt naar een half uur. Verhoeven: „Bij deze puinhoop lukt het ze niet om het kwartier te handhaven. Daarom is daar nu het gedooghalfuurtje van kracht.” Verwijderde fietsen moeten kunnen worden opgehaald bij een locatie dichtbij stelt hij. „Weliswaar tegen een boete, maar dat is voldoende straf. Automobilisten die fout parkeren kunnen ook nog gewoon thuiskomen.”

Voor het probleem van langdurig stallen zien de Fietsersbond en de VBO een kans voor de overdekte Mariënburgstalling. De Klein: „Nu stallen daar maar weinig mensen. Als de gemeente die stalling toegankelijk en vindbaar maakt, biedt dat een fantastische mogelijkheid tot bewaakt en goed verlicht stallen.” Verhoeven ziet het ook als een goede afhaalplek voor verwijderde fietsen. „Een stadswacht kan daar dan de teruggave afhandelen.”

 

Webmaster: Joris Teepe