[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Nijmeegse als uithangbord studentenvakbond==--
Hectiek en gezelligheid

Ze was al geen onbekend gezicht in het Nijmeegse studentenleven. Sinds kort is Lisa Westerveld echter ook in de rest van het land bekend. Als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond zet zij zich nu landelijk in voor de studenten.

door Rick Hovens


Sinds vorig jaar is de Nijmeegse filo-sofiestudente Lisa Westerveld (25) de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Hard werken, zo’n zestig uur in de week , maar wel leuk. Westerveld: „We kunnen het binnen het bestuur hartstikke goed met elkaar vinden. Dat moet ook wel, want je werkt nauw samen. Iedereen doet heel veel, maar ik ben als voorzitter het uithangbord en dus het bekendst.”

Westerveld kwam via de lokale studentenvakbond AKKU, waarvan ze een tijdje secretaris was, bij de LSVb terecht. Eerst als actief lid, en sinds vorig jaar als bestuurslid. „Ik begon als algemeen bestuurslid. Na twee maanden stopte de voorzitter ermee en ben ik doorgeschoven naar de voorzittersplek.”

Een van de meest hectische momenten van het afgelopen jaar beleefde ze rond de aangekondigde plannen om de basisbeurs af te schaffen. Het RTL-Nieuws belde haar toen ze ’s avonds in de trein zat, op weg naar de training bij de voetbalclub FC Kunde. „Of ik maar zo snel mogelijk naar hun studio wilde komen. Ze hadden een primeur gekregen via een lek bij het ministerie van onderwijs. Ik wist dus nog van niks, maar ben wel zo snel mogelijk overgestapt op de trein naar Hilversum.” Even later zat ze in de uitzending, nog in het shirt van FC Kunde. „Dat vinden mijn teamgenotes nog altijd geweldig”, vertelt ze lachend. „Het was echt een hectische avond. Toen ik op kantoor kwam, was het een grote chaos, met veel telefoontjes en pers.”

„Je maakt als LSVb ook niet altijd vrienden. Neem nu de problemen met het reken- en taalonderwijs op de pabo. We hebben die vaak aangekaart, en liggen daardoor nog steeds niet echt lekker bij de hbo-raad.” Westerveld merkt dat het soms ook lastig is om samen te werken met de vele lokale vakbonden. „Ze zijn allemaal verschillend. AKKU, de Wageningse WSO en de Groningse GSB zijn redelijk progressief. De andere bonden zijn behoudender. Zoals bij het voorstel van de GSB om de ‘Balkenende-norm’ eveneens voor het hoger onderwijs te laten gelden. Dat betekent dat ambtenaren niet meer mogen verdienen dan de premier. Wageningen en Nijmegen waren daar ook voorstander van, maar de rest zag het niet zitten.”

Kamervragen


De LSVb bemoeit zich niet met lokale zaken die de lidbonden aanzwengelen. Soms hebben die zaken echter wel landelijk invloed. Zo leidde het plan van een ‘bachelor in vijf jaar’, dat misschien volgend jaar wordt ingevoerd bij Managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit, tot kamervragen van de SP.

Veel mensen zijn van mening dat de huidige studenten minder snel in actie komen dan studenten vroeger. Westerveld: „Veel colleges zijn tegenwoordig verplicht, waardoor studenten wat minder makkelijk te activeren zijn tot andere bezigheden. Maar als er echt wat belangrijks gebeurt dan staan ze er wel.”

Zo waren de studenten in 2002 nog heel actief met de protesten tegen de bezuinigingen van toenmalig staatssecretaris Nijs. Met name de Nijmeegse studenten lieten flink van zich horen. „Maar de samenleving is wel duidelijk verhard sinds de jaren negentig. Als je nu iets bezet of blokkeert, word je met grof geweld opzij gezet, en krijg je direct een strafblad. Daarom zijn de acties tegenwoordig vaker ludiek dan hard.”

Het activeren van hbo-studenten blijft moeilijk. „Zij worden niet gestimuleerd om iets naast hun studie te doen. Zo krijgen ze geen compensatie voor verenigingswerk, waardoor studievertraging altijd nadelig is. Daarnaast zie je dat ze zich minder snel aanmelden als bestuurlid van de LSVb. We proberen ze hierin wel te stimuleren, maar het blijft lastig.„
Lisa Westerveld komt ook vaak in actie op het voetbalveld.
foto: Jan Lintsen


Studenten sluiten tegenwoordig makkelijker een lening af dan vroeger. Volgens Westerveld is de LSVb niet principieel tegen lenen. „De laatste jaren is de studiefinanciering steeds meer verlaagd en zijn de collegegelden juist verhoogd. Een grote groep mensen durft echter niet te lenen, omdat ze bang is dat ze te veel moet terugbetalen. Daarom zijn wij voor gratis studeren.”

Volgens haar kan het systeem van de studietaks het onderwijs bekostigen. Afgestudeerden betalen dan een aantal jaren extra belasting, naar draagkracht. Zo hoeft iemand die weinig verdient niet zo erg te bloeden, en dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. „In het verleden heeft de PvdA dit systeem al voorgesteld, maar het stuitte op praktische bezwaren. Wij zijn bezig om die eruit te halen.” •


 

Webmaster: Joris Teepe