[ recensies ]
---
[hap]
Milieuverantwoord eten

---
[lees]
‘Of kom er gewoon bij’

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
oplevering Stadsbrug weer vertraagd
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Krakers openen weggeefwinkel en fietsenstalling

Onder het motto ‘Wij doen het zelf wel’ betrok een groep krakers 16 mei het pand van de voormalige kledingwinkel van Hilckmann op Plein 1944. Daarin startten zij een weggeefwinkel waar mensen spullen kunnen halen die anderen niet meer gebruiken. Ook stelden de krakers de voormalige fietsenstalling aan het Scheidemakershof weer open om gratis de fiets te parkeren. Hiermee willen zij de zinloze leegstand rond het plein tegengaan.

door Albert Santing

„Natuurlijk gaat het bij ons ook om de woonruimte”, licht kraker Richard toe, „maar vooropstaat het tegengaan van de verloedering die de leegstand veroorzaakt”. Zijn kraakcollega Jane vult hem aan: „Het plein wordt door de gemeente ook niet goed onderhouden waardoor het zienderogen achteruitgaat. Dat is jammer want het is een echt stadsplein”.

De kraak van het Hilckmannpand vond precies een jaar na de ontruiming van het gekraakte TPG-gebouw plaats. De rechter accepteerde toen het verhaal van de gemeente over de dringende noodzaak om over het gebouw te kunnen beschikken. Direct daarna begon de sloop die vervolgens heel traag werd uitgevoerd omdat de nieuwbouw van Doornroosje op die plek nog zeker een jaar op zich laat wachten.

Dankzij krakers kent Nijmegen nu ook een weggeefwinkel.
foto Max van Wel

Juridische problemen verwachten de krakers niet. „Eigenaar Hilckmann verhuisde september 2007 zijn winkel naar het Koningsplein. De leegstand is al langer dan een jaar en daarmee is onze kraak legitiem”, aldus Richard. Jane: „De eigenaar is ook langs geweest. We hebben ons open opgesteld en gezegd dat we wel in gesprek willen. Maar vooralsnog hebben we niets gehoord. Een beetje afwachten dus. Voorlopig gebeurt er niets. Alles is legaal gegaan.” Richard voegt eraan toe: „Met de gemeente hebben we niets te maken. Die heeft hier niets over te zeggen”.

Dat ligt anders voor de een dag later gekraakte fietsenstalling op het Scheidemakershof. Daarvan is de gemeente eigenaar. Richard: „Vanwege de zogenaamde renovatie van het plein moest de toenmalige beheerder van de fietsenstalling eruit. Zoals gewoonlijk gebeurde er helemaal niets nadat hij vertrok en bleef het gebouw ongebruikt. Tot wij het kraakten! Ineens is er nu het plan daar een nieuwe AFAC, Algemene Fiets Afhandel Centrale, onder te brengen waar je tegen betaling je opgepakte fiets kunt ophalen als die niet in de fietsenrekken is neergezet. Maar die zijn vaak vol, doordat er een tekort aan stallingruimte is”.

Jane: „Met de openstelling creëren we veel goodwill onder de bevolking. De fietsenstalling gebruiken we gewoon als fietsenstalling. Gratis te gebruiken voor iedereen. En echt, iedereen is er blij mee! Laatst stonden hier op zaterdag zo’n driehonderd fietsen. Dat maakt de gemeente ook een beetje huiverig”.

Plezier

Opvallend is de positieve houding van deze nieuwe generatie jongere krakers. Zij willen iets bijdragen aan de stad en oogsten daarmee veel waardering. In het pand van Hilckmann openden zij een weggeefwinkel. Jane: „De weggeefwinkel is een doorgeefluik voor goede spullen die anders maar worden weggegooid. Daarmee heeft het pand weer een functie in het centrum. We krijgen enthousiaste reacties. Bezoekers staan echt versteld als ze horen dat de spullen hier niets kosten. En er worden volop spullen gebracht waarmee mensen anderen een plezier willen doen”.

Over de plannen van projectontwikkelaar ING Real Estate met Plein 1944 zijn de krakers weinig te spreken. Richard: „Er komen hoge woontorens met dure appartementen. De mooie grasmat die er nu ligt, verdwijnt en er blijft nog maar een klein stukje plein over waardoor het een kille plek wordt. Nu blijkt dat ING niets anders klaarspeelt dan leegstand te creëren, kan de gemeente beter deze projectontwikkelaar de deur wijzen”.

Voor de krakers valt er naast het runnen van de weggeefwinkel en de fietsenstalling nog veel te doen. Richard: „Het pand is flink verwaarloosd. Er zijn kromgetrokken vloeren en lekkages in de kelder”. Maar de groep staat er niet alleen voor. Jane: „De Nijmeegse kraakbeweging is springlevend! Mensen van De Grote Broek en andere voormalige kraakpanden bieden spontaan hulp aan”. •

Openingstijden  
 
Winkel:
do 17.00–21.00
 
za 12.00–17.00
Fietsenstalling:
do 17.00–21.00
 
za 09.00–18.15

 

Webmaster: Joris Teepe