[ vooraf ]
---
Van A naar Beroerd
---
Wakker worden
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
shoppen bij de partijwinkel
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Kijk en vergelijk

Volgens het propagandaplaatje komt Plein 1944 er dus zo uit te zien. Om te bewaren en te vergelijken als het af is. „Een gezellig en groen ontmoetingsplein” moet het worden volgens de gemeente. Pardon, dat ís het toch al dankzij de grasmat van kunstenaar Jac. Splinter? Die grasmat wordt steen, het aantal bomen wordt teruggebracht tot zes en de prominente hoogbouw met dure appartementen houdt de zon weg die deze misleidende artist impression verlevendigt. Kortom, het wordt alleen maar minder gezellig en minder groen. Vooral als er ook nog eens gure tochtwinden ontstaan zoals vaak nabij hoogbouw.

door Max van Wel

Geen enkele kritische noot klinkt er in de andere Nijmeegse media of vanuit de politiek. Iedereen loopt ermee weg, maar nu al durven we te stellen dat het nooit zo’n ontmoetingsplein wordt als dit fantasieplaatje voorspiegelt met spelende kinderen, een verdwaalde ballonnenverkoper, flanerende mensen en een ruimtelijk gevoel.

Al was het alleen al doordat het plein aanzienlijk verkleind wordt. „Meer intimiteit” heet dat dan. Doop het daarom meteen maar om tot Plein 22, opperde straatnaamdeskundige Rob Essers, verwijzend naar de 22e februari 1944.

Het ‘Plein voor iedereen’ dat ING Real Estate voorhield bij de meningspeiling van zes jaar geleden, wordt nu dus een ‘Plein van steen’ met hoogbouw eromheen. Nu maar hopen dat de archeologen zulke bijzondere ontdekkingen doen dat de bodem beschermd gebied wordt. •

 

Webmaster: Joris Teepe