[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Verkiezingsprogramma's onder de loep

Het verkiezingsprogramma vormt vierjaarlijks het visitekaartje van een politieke partij. De ene partij is daarin zo compleet mogelijk, de andere houdt het simpel of alleen bij een website. De zelfgekozen presentatie geeft een beeld van hoe serieus een partij zichzelf en haar kiezers neemt.

door Marc Scheenen


Lijst 1


GroenLinks werd vier jaar geleden de grootste partij in Nijmegen. Het zal lastig worden om die positie te behouden, zeker gezien de hoge scores van de PvdA in de landelijke opiniepeilingen. Aan de vormgeving van het verkiezingsprogramma kan het in elk geval niet liggen, want die is zeer gebruikersvriendelijk en toegankelijk, en voorzien van de meeste plaatjes. Nijmegen moet volgens GroenLinks een lobby starten voor een snellere treinverbinding met de Randstad. Zo zou de Betuweroute kunnen worden ingezet voor personenvervoer. De partij wil een groter gebied van het stadscentrum voor auto’s afsluiten, waaronder de Bloemerstraat. De geplande parkeergarage onder de Van Schaeck Mathonsingel is geen goed idee, de Hezelpoort en de Wedren zijn betere locaties. GroenLinks wil in alle wijken voldoende voorzieningen voor jongeren, zoals een skatepark bij de Vasim, jongerencentra in Lindenholt en natuurspeelplekken in de wijken. De partij wil ook herinvoering van de vrije sluitingstijden in de horeca.



Lijst 2


Sinds het CDA in de oppositie zit, is de PvdA met 24 jaar op rij ruimschoots de langstzittende collegepartij in Nijmegen. Waar de sociaal-democraten voorheen vaak de meest linkse partij in het college waren, was de partij in de coalitie met GroenLinks en SP het meest behoudend. In het verkiezingsprogramma ‘Kansen voor Nijmegen’ stelt de partij haar kandidatuur voor een nieuwe periode van vier jaar in het stadsbestuur. De PvdA is voor de aanleg van een extra bocht in het spoor bij Arnhem, waardoor de reistijd naar Utrecht met een kwartier verkort kan worden. Ook pleit de partij voor een experiment met gratis openbaar vervoer, bijvoorbeeld voor ouderen buiten de spits. Het woonverdeelsysteem (Entree) wordt als het aan de PvdA ligt voor bepaalde buurten aangepast om het ontstaan van zwarte en witte buurten actief tegen te gaan.



Lijst 3


Lange tijd leek de SP het dikste verkiezingsprogramma te hebben van alle partijen, maar Stadspartij Nijmegen spande uiteindelijk de kroon. In het partijprogramma met de titel ‘Wijken centraal, stad sociaal’ legt de SP verantwoording af over haar eerste periode als collegepartij. De partij maakt zich sterk voor het behoud van alle bestaande gesubsidieerde banen. Dure reďntegratiebureaus worden buiten de deur gezet, waarna de gemeente de reďntegratie weer zelf ter hand neemt. De SP wil verder jaarlijks 100.000 euro extra per wijk investeren voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan straten en openbaar groen. Voor de jeugd komen in elke wijk goede speelvoorzieningen. Het woningtoewijzingsysteem Entree moet op de schop zodat starters en lagere inkomens meer kans krijgen op een betaalbare huurwoning.


Lijst 4


Het CDA belandde vier jaar geleden voor het eerst in zijn bestaan in de oppositie. Met het verkiezingsprogramma ‘Mijn stad Nijmegen’ en een reeks nieuwe jonge gezichten hoopt de partij genoeg zetelwinst te kunnen behalen om weer mee te kunnen doen bij de vorming van een nieuw college. Eén van die nieuwe gezichten is Chantal Teunissen, tot voor kort nog raadslid voor de Stadspartij Nijmegen. Zij kan zich nu bij haar nieuwe partij sterk maken voor de Lentse Warande, een alternatief plan voor de dijkteruglegging bij Lent. Met dit plan hoeven 55 woningen niet te wijken voor het water. Het CDA ziet gedeeltelijke privatisering van cultuurpodia als oplossing voor de telkens terugkerende financiële problemen. Opvallend is verder dat de Nijmeegse afdeling zich afzet tegen het landelijke CDA op het gebied van maatschappelijke zorg. Waar de partij op landelijk niveau wordt verweten dat ze haar sociale gezicht kwijtraakt, wil ze zich lokaal juist sterk maken voor de zwakkeren in de samenleving.

Lijst 5


Nijmegen verdient het beste, zo vindt de VVD. Het is de vraag of de partij daarbij ook heeft gedacht aan de inwoners van Neerbosch-Oost. Het voorstel om de maximumsnelheid op vierbaans uitvalswegen te verhogen naar 70 km per uur heeft voor hen de meeste gevolgen, want zowel de Graafseweg als de Neerbosscheweg die pal langs deze wijk lopen, voldoen aan de VVD-criteria. Andere programmapunten zijn: het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers door het verminderen van administratieve lasten, de bus weg uit de binnenstad en deze vervangen door kleine busjes, een aparte wethouder voor Economische Zaken en het behoud van een eigen karakter en sfeer in elke wijk. Daarnaast moet Nijmegen verdwijnen uit het rijtje van duurste steden om te wonen en voor ondernemers.

Lijst 6


‘Beter, niet groter’ is het motto van de Stadspartij Nijmegen. Dit geldt echter niet voor het verkiezingsprogramma, dat met 35 pagina’s het omvangrijkst is van alle Nijmeegse partijen. De Stadspartij zet zich in voor behoud van het openbaar groen in de stad en verzet zich tegen plannen om deze plekken vol te bouwen met nieuwe woningen. Doortrekking van de A73 heeft bij de Stadspartij een sterke voorkeur boven een tweede stadsbrug, die alleen maar voor meer vervuiling en overlast zorgt. Op het gebied van werkgelegenheid moet volgens de Stadspartij ingezet worden op het verleden van Nijmegen. Als voorbeeld noemt de partij een expertisecentrum over de aanwezigheid van de Romeinen in Nederland.

Lijst 7


Knopen doorhakken is de favoriete bezigheid in het programma van D66 afdeling Nijmegen, dat onder de ferme titel ‘Denken-Durven-Doen’ aan de Nijmeegse bevolking wordt voorgelegd. Helaas valt aan sommige programmapunten niet altijd een touw vast te knopen. De democraten willen de bereikbaarheid van Nijmegen sterk verbeteren en de files aanpakken, maar vertellen er niet bij hoe ze dat willen gaan doen. De partij wil voor een heleboel zaken extra geld uittrekken, bijvoorbeeld voor cultuur, nieuwe soorten openbaar vervoer en ook investeren in vliegveld Weeze (Niederrhein). Het is niet duidelijk waar dat geld vandaan moet komen, want in het hele programma wordt nergens gesproken over posten waarop bezuinigd kan worden.

Lijst 8


Hoewel de Verenigde Senioren Partij al acht jaar in de Nijmeegse gemeenteraad zit, lanceerde de partij pas onlangs haar eigen website. Vanzelfsprekend komt de partij sterk op voor ouderen. Zo wil de VSP subsidiestromen meer op die doelgroep richten en voorzieningen als banken en postkantoren in de wijken houden. Een opvallend voorstel is om binnen Nijmegen gratis openbaar vervoer naar het centrum in te voeren. Dat de VSP geen jongerenpartij is, blijkt wel uit het voorstel om geen geld voor de nieuwbouw van Doornroosje beschikbaar te stellen en de subsidie aan LUX te beperken. Daarentegen wil de partij weer wel dat huurprijzen voor studenten betaalbaar zijn en in verhouding staan tot de studiebeurs.

Lijst 9


Dat het in de politiek steeds meer om personen draait, hebben ze bij Nijmegen Nu goed begrepen. Van deze partij is praktisch geen publicatie te vinden waarbij het markante hoofd van voorman Ben van Hees niet prominent in beeld is. Nijmegen Nu heeft geen gedetailleerd verkiezingsprogramma, maar wel een negental uitgangspunten die onder de titel ‘Hou van Nijmegen’ worden gepresenteerd. Onder klinkende namen als ‘de trotse stad’, ‘de betaalbare stad’, ‘de mobiele stad’ en ‘de actieve stad’ pleit de partij voor spraakmakende en experimentele bouwprojecten voor wonen en werken. Van Nijmegen Nu mag voor projecten die van wezenlijk belang zijn een financiële wissel op de toekomst getrokken worden. Daarbij is het wel de vraag of dit te rijmen valt met de eis dat er evenwicht tussen de gemeentelijke inkomsten en uitgaven moet zijn. De herbouw van de donjon in het Valkhofpark is voor Nijmegen Nu nog maar het begin, want ‘derden’ moeten de kans krijgen de hele burcht te herbouwen.

Lijst 10


Op haar toegankelijke website brengt de Multi Cultureel Nederland Partij haar standpunten duidelijk en helder voor het voetlicht. Speciaal voor de zappende kiezer geeft de partij haar toch al compacte verkiezingsprogramma op één pagina nog eens extra beknopt weer. De MCNP heeft typisch linkse programmapunten zoals aandacht voor minderheidsgroeperingen, hulp aan vluchtelingen en aandacht voor een schoon milieu. Daartegenover staan weer punten uit de rechtse hoek, zoals het verlagen van parkeertarieven en het afschaffen van ‘gemeentelijke melkkoeien’ als de groene vuilniszak.

Lijst 11


Nijmegen, Apeldoorn, Oss en Venray: voor de rechts-extreme Nederlandse Volksunie is het allemaal één pot nat. De programma’s voor deze vier steden verschillen alleen maar van elkaar door de gebruikte plaatsnaam. Dat typisch Nijmeegse programmapunten ontbreken, is geheel in lijn met de kandidatenlijst waarop drie Arnhemmers en een Gorinchemmer staan, die ook weer in andere steden meedoen.

Lijst 12


Het duurde even voordat nieuwkomer Gewoon Nijmegen een eigen website had, maar het uiteindelijke resultaat in stemmig zwart-wit mag er zijn. De partij heeft geen uitgebreid verkiezingsprogramma, maar noemt twaalf redenen om Gewoon Nijmegen te stemmen. Dat aantal is bepaald door het toegekende lijstnummer, dus mogelijk was er maar één reden geweest als Gewoon Nijmegen lijst 1 had gekregen. De eerste reden om op lijst 12 te stemmen is onvrede met de huidige politieke situatie. Een nogal voor de hand liggende reden, want wie tevreden is, begint geen partij die iets wil veranderen. Deze onvrede richt zich vooral tegen het parkeerbeleid dat veel autovriendelijker moet. De lasten voor ondernemers moeten verminderd worden en de gemeente moet alerter gebruikmaken van Europese subsidies in plaats van belastingen te verhogen.

 

Webmaster: Joris Teepe