[ vooraf ]
---
Van de zotte
---
Kunststukje
---
Persverwildering
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Val College
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Compacte canon van Nijmegen

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---


Rutger Zwart VERSUS Hans van Hooft jr.

Crisis in de coalitie. De PvdA heeft ruzie met haar eigen wethouders, die op hun beurt worden gesteund door SP en GroenLinks. Onaanvaardbaar, noemde PvdA-wethouder Paul Depla het voorstel van zijn eigen partij om de onroerendezaakbelasting (ozb) niet te laten stijgen met 5 procent. Voor het college reden op te stappen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht bleek het echter een onmogelijke opgave een nieuw college te vormen. Zodat de linkse samenwerking noodgedwongen nog even doorgaat. Voor SP-fractievoorzitter Hans van Hooft jr. is de PvdA-fractieleider Rutger Zwart de grote aanstichter, die het al vaker op zijn ‘eigen’ college heeft gemunt.

door Gabriëlla Hendriks

Hans van Hooft jr.: „De weigering van de PvdA om de onroerendezaakbelastin g te verhogen toont aan dat de partij haar linkse gezicht heeft verloren. Zij haalt de VVD rechts in met lastenverlichting. Het geeft aan dat de PvdA de weg kwijt is. Partijen aan de rechterzijde komen hierdoor na de verkiezingen voor ons even goed in beeld als de PvdA.”

Rutger Zwart: „We staan nog steeds open voor linkse samenwerking. Inhoudelijk zitten we dichter bij elkaar dan bij de rechtse partijen. We hebben een linkse koers. Voorbeeld hiervan is een initiatief van ons voor een decemberfonds, een extraatje voor de minima, en ons streven om de gesubsidieerde banen te behouden.”

Van Hooft jr.: „Door de stijging van de ozb te schrappen, profiteren vooral de bedrijven en de mensen met een huis van meer dan vijf ton. Juist zij kunnen het zich wel veroorloven.”

Zwart: „Voor ondernemers is Nijmegen de duurste stad in Nederland. We willen de lasten niet nog verder laten stijgen. Nijmegen moet aantrekkelijk blijven voor ondernemers. Vandaar dat we kiezen voor een kleine stijging van een half procent. Deze is gelijk aan de inflatie. De gemeente kan zich dit best veroorloven, op dit moment hebben we een reserve van 37 miljoen euro.”

Van Hooft jr.: „De PvdA flikt een kunstje met de ozb. In het coalitie-akkoord hebben we afgesproken de ozb te laten stijgen met de inflatie waar de gemeente mee te maken heeft. Door de stijging van de ambtenarensalarissen is deze hoger dan de inflatie voor consumenten.”

Zwart: „De SP interpreteert het coalitieakkoord verkeerd. Dat komt doordat we met de coalitie-onderhandelingen de zaken niet goed met elkaar hebben afgesproken. Hierdoor is het misverstand ontstaan. We mogen als fractie hierin onze eigen koers bepalen. Dat het college dreigt met opstappen is zijn eigen keuze.”

Van Hooft jr.: „Het is niet de eerste keer dat de PvdA een stoot onder de gordel uitdeelt. De manier waarop in de affaire Krielen (de voormalige directeur van Keizer Karelpodia die jarenlang te veel geld declareerde – red.) alle schuld bij wethouder Peter Lucassen is gelegd, was ook niet netjes.”

Zwart: „Lucassen is uit eigen beweging afgetreden. We hebben hem hiertoe niet gedwongen.”

Van Hooft jr.: „Zwart maakte Lucassen het politieke leven onmogelijk door steeds de problemen op zijn bordje te leggen. Het waren zeer directe beschuldigingen in de trant van ‘dat had je toch moeten weten’. Had hij niet zo op de man gespeeld, dan was het niet zo gelopen.”

Zwart: „Wij hebben als fractie nooit op de man gespeeld. Vragen die we stelden, waren aan het hele college gesteld. Juist de SP stelt nu steeds vragen aan onze wethouder Hannie Kunst.”

Van Hooft jr.: „Kunst kwam als subsidiegever bijna wekelijks over de vloer bij Keizer Karelpodia. Zij had veel eerder moeten weten dat Krielen te veel declareerde. Uit het rapport van de raadsenquête blijkt dat ze twee keer een mailtje hierover negeerde.”

Zwart: „Grosso modo komt Kunst heel goed uit het rapport, want ze ruimde veel puin. De SP heeft er moeite mee dat we kritisch zijn. Als fractie maken we onze eigen afwegingen, dat is het dualisme. De SP en GroenLinks zijn in dat opzicht nogal onvolwassen, door braaf het college te volgen.” •

 

Webmaster: Joris Teepe