[ vooraf ]
---
Hoe klimaatvriendelijk is Nijmegen? - deel 1
---
Hoe klimaatvriendelijk is Nijmegen? - deel 2
---
[ recensies ]
---
Groovende riffs en een vleugje psychedelica
---
Experimentele progrock van Nirika
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Informeel napraten met burgers blijkt in praktijk besloten borrel politici
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Zakelijk hard met een zachte kern==--
Zwarte zakenvrouw verzilvert carrière

Ze werd geboren op Bonaire en kwam via Curaçao naar Nederland. Lina Domacassé, eigenaar van salsadansschool Amanné, organisator van diverse tropische Nijmeegse evenementen en de tweede Zwarte Zakenvrouw van het Jaar 2007, is een vrouw met visie, doorzettingsvermogen en geluk. Maar ook met gebrekkige mensenkennis.

door Mike Donkers

„Mijn vader was visser, maar moeders had andere plannen voor haar kinderen. Zij was gedreven en wilde haar kinderen een goede toekomst bieden." Luisa Mercelina Domacassé werd op het eiland Bonaire geboren, in een „warm nest", zoals ze het zelf noemt. Om een middelbareschoolopleiding voor haar zevende telg mogelijk te maken, verhuisde haar moeder het hele gezin naar Curaçao.

In Nederland volgde Domacassé een studie sociale geografie die ze niet afmaakte. Op 24 november 1983 startte de Antilliaanse Domacassé haar eigen dansschool samen met een Ambonese en een Nederlandse partner. De naam Amanné verwijst naar de nationaliteiten van de drie toenmalige zakenpartners. De datum 24 november was ook symbolisch, want op die dag in 1979 overleed haar tweede zus op 30-jarige leeftijd.

Met haar 55 jaar oogt Domacassé jong, gezond en energiek. Ze noemt zichzelf „een mens met veel geluk". Maar dat geluk is niet aan komen waaien. „Ik heb mijn eigen kansen gecreëerd," zegt ze. En die zelfgeschapen kansen houden niet op bij dansschool Amanné. Van 1990 tot 2000 was Domacassé verantwoordelijk voor Hòfi Jòsi, het tropische onderdeel van de zomerfeesten. Hòfi Jòsi is vernoemd naar de St. Joseph­hof, waar het evenement voor het eerst plaatsvond.

Hòfi Jòsi verhuisde vervolgens naar de Mariënburg en later naar het Kelfkensbos. Deze laatste locatie bleek geen succes, omdat het te groot was. Domacassé probeerde nog een kleiner plein te vinden, maar toen ook dat niet lukte, trok ze de stekker eruit.

Tijdens de zomerfeesten van 2007 was daar echter ineens weer Hòfi Jòsi, op nagenoeg dezelfde plek als de oorspronkelijke. Domacassé: „Ik miste Hòfi Jòsi en ben toen gaan praten met het Actief Comité Binnenstad Vierdaagse. Ik heb zin om daar nog vele jaren feest te maken, elk jaar moet het beter worden dan het jaar ervoor."


Knuffel-Antilliaan


Domacassé wil met haar evenementen jong en oud van alle culturen bij elkaar brengen. Dat komt vanuit, wat ze zelf noemt, haar „zachte kern". Ze heeft echter wel geleerd ook zakelijk hard te zijn. „Als iemand bij me komt met een zielig verhaal… tuin ik er weer in," maakt ze onverwachts haar zin af. „Ik deel graag, maar mijn mensenkennis schiet weleens tekort. Ik zoek wel altijd de fout bij mezelf."

Domacassé reageert relativerend op de negatieve berichtgeving over criminele Antilliaanse jongeren. „Goed nieuws is geen nieuws. Er zijn genoeg succesvolle Antillianen, zoals kankerspecialisten en professoren, maar die komen niet in de picture. Het gaat hier om slechts 2 procent criminele Antillianen, dat zijn er misschien honderd. Waar hebben we het over?"

Door haar ongeremde organisatielust bleef Domacassé niet onopgemerkt. Ineens was daar de nominatie voor Zwarte Zakenvrouw van het Jaar 2007. „Mijn Nederlandse adviseurs raadden mij aan hieraan mee te doen, vanwege de publiciteit. Ik nam het zelf allemaal niet zo serieus. Tot mijn grote verbazing zat ik bij de drie genomineerden. Gelukkig ben ik tweede geworden, dat is voor mij de beste positie. Ik moet hier in Nijmegen zijn en niet in de rest van het land de knuffel-Antilliaan gaan uithangen."

Domacassé beseft dat ze het succes niet alleen aan zichzelf te danken heeft. „Ik stond daar in het World Trade Center in Rotterdam op 6 oktober in mijn mooiste jurk, compleet met make-up. Ik heb veel steun aan mijn man en de mensen om mij heen. Zij zijn mijn vangnet. Ik was de enige kandidate die aandacht schonk aan haar mensen."
Lina Domacassé: „Stilzitten is echt niets voor mij."
foto: Jan Lintsen


Ook de kleur zwart weet ze te relativeren. „Zwart is voor mij een koosnaampje. Zwart is een kleur, net als alle andere. Ik ben dit jaar tweede geworden en volgend jaar bestaat Amanné 25 jaar. Dat maakt mij een zwarte, zilveren zakenvrouw. Weer een kleur erbij."

Meer informatie: www.amanne.nl

 

Webmaster: Joris Teepe