[ vooraf ]
---
Exit Airport Niederrhein
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Museum|
Vrijende bijen en verliefde konijnen

---
|Uitgaan|
Diogenes laat het hoofd niet hangen

2 reacties
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Het Mark Retera Ensemble
1 reacties
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Sportclubs verwijten gemeente nalatigheid==--
Opnieuw legionella in sporthal Onder de St. Steven

Opnieuw is legionella aangetoond in de doucheruimtes van sporthal Onder de St. Steven. Sportclubs zijn het beu. Ze maken zich zorgen en zien hun ledenbestand afnemen.

door Ricardo Warner

Uit voorzorg sloot de gemeente op 14 februari de doucheruimtes van sporthal Onder de St. Steven. Dit gebeurde nadat een vaste bezoeker een legionella-infectie had opgelopen. Onderzoek bevestigde dat het waterleidingssysteem van de sporthal is besmet met de legionellabacterie.

Het is niet de eerste keer dat in deze sporthal de legionellabacterie wordt aangetroffen. In de afgelopen jaren was dit meerdere malen het geval. Onder de gebruikers van de sporthal heerst onrust en een gevoel van onveiligheid. Bas Ceelen, voorzitter van sportvereniging Marbas, is verontwaardigd.
De waarschuwing bij de doucheruimtes van de sporthal Onder de St.Steven.
foto: Ton Gelsing
“Het begint nu toch een gênante vertoning te worden. Het gaat hier om een levensbedreigende situatie die tot op de dag van vandaag niet afdoende bestreden is. Ik merk dat het gevoel van onveiligheid bij onze leden toeneemt. Ik heb al een aantal opzeggingen ontvangen. Als de gemeente niet snel met afdoende maatregelen komt, wijken wij uit naar een andere sportzaal. Voor volgend jaar hebben wij al een optie op een zaal in Oosterhout.”

Harold van Grinsven, voorzitter van FC Schampschot laat eenzelfde geluid horen. “Uit het feit dat er de laatste jaren herhaaldelijk legionella is aangetroffen, maak ik op dat de gemeente dit ernstige probleem niet voldoende heeft aangepakt. Ze moet nu echt met andere maatregelen komen. Ons vertrouwen is tot een dieptepunt gedaald. Dat zie ik ook bij de leden, van wie er al een aantal heeft opgezegd. Dat wij nu een deel van de huur terugkrijgen, verandert daar niets aan en dat zien wij slechts als een doekje voor het bloeden.”

Als reactie op de onrust laat de gemeente via haar persvoorlichter weten begrip voor de situatie te hebben, maar er altijd alles aan gedaan te hebben. “Er zijn wel meerdere plekken bekend waar legionella steeds weer wordt aangetroffen. In die zin is het probleem bij deze sporthal hardnekkig. In alle voorgaande gevallen is er een risicoanalyse gemaakt en een beheersplan opgesteld waarmee we voldoen aan alle normen en wettelijke verplichtingen. Dat doen wij ook nu weer. Dit houdt in dat we naast het doorspoelen van de leidingen met heet water alle noodzakelijke maatregelen treffen.”

foto: Ton Gelsing
Geheimzinnigheid

De vraag is wat de gemeente nu wezenlijk anders gaat doen dan voorgaande keren. “Ook de delen die behoren tot de koudwaterleiding bekijken we nu. Bovendien onderzoeken we of het gehele waterleidingssysteem vervangen moet worden”, aldus de toelichting van de persvoorlichter.

Het door de gemeente ingeschakelde adviesbureau Hydroscope, dat zich bezighoudt met water en veiligheid, en de GGD willen over deze zaak geen uitspraken doen en verwijzen naar de gemeente. “Deze geheimzinnigheid en terughoudendheid verbaast mij niets”, aldus Van Grinsven van FC Schampschot. “Naar mijn idee is de gemeente nalatig geweest. Wij hebben ons al eerder afgevraagd waarom de gemeente niet het gehele waterleidingssysteem verving. Dat deze mogelijkheid nu wordt bekeken, is voor ons op dit moment dan ook onvoldoende. De gemeente moet nu met meer en betere maatregelen komen.”

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken (een ernstige longontsteking), of de legionellagriep. De ziekte is niet besmettelijk, maar wordt opgelopen door inademing van de bacterie via waterdampen. In 1999 was er nog een grote uitbraak van legionella in ons land. Na een bezoek aan de Westfriese Flora werden toen ruim tweehonderd mensen ziek, van wie er dertig overleden.

 

Webmaster: Joris Teepe