vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--==Stichting graaft zich in==--
Slag om Fort Pannerden is begonnen

Staatsbosbeheer en de gemeente Lingewaard willen het door krakers bewoonde Fort Pannerden bij Doornenburg komend voorjaar restaureren en omtoveren tot een toeristische trekpleister. Daarvoor moet het pachtrecht van Stichting Fort Pannerden worden afgekocht. De stichting ligt dwars en een rechtszaak dreigt.

Job van der Meer

"De restauratieplannen komen uit 1985 en zijn van ons", stelt H. Wanting, voorzitter van Stichting Fort Pannerden. Hij zegt door de gemeente Bemmel, die na de gemeentelijke herindeling is opgegaan in de gemeente Lingewaard, subsidies åvan de Rijksdienst van Monumenten te zijn misgelopen. "Achteraf gezien is de strategie van de gemeente duidelijk", licht de stichting via een e-mail van haar advocaat toe. "De gemeente heeft zelf interesse gekregen in het fort en heeft door subsidies te dwarsbomen geprobeerd de stichting buitenspel te zetten. "

Stichting Fort Pannerden bezit het pachtrecht tot 2038 en wil dit niet zonder vergoeding van gemaakte kosten overdragen aan Staatsbosbeheer, de eigenaar van het fort. Om hoeveel geld het gaat moet Wanting nog uitrekenen. Het zijn de kosten van verricht onderzoek en de aanleg van gas, water en riolering. "Staatsbosbeheer voert juridische argumenten aan om ons het pachtrecht af te nemen en wij stellen daar verweer tegenover. Dat kan een rechtszaak worden", aldus de voorzitter.
Wie de vlag boven het fort mag hijsen, is al jaren inzet van strijd.
foto: Jan Lintsen
Onder druk van Staatsbosbeheer heeft Wanting begin juni van dit jaar de vijftien krakers die sinds 2000 in het fort wonen, gevraagd binnen een maand te vertrekken. Dat verzoek leverde niets op. Wantings volgende stap is een bodemprocedure om de krakers weg te krijgen. "Dat de gemeente zo snel al met de restauratie wil beginnen, is niet mijn probleem." Wanting voegt er spottend aan toe: "Zo'n procedure kan lang duren en ik heb geen haast."

Door de houding van Stichting Fort Pannerden is er niet alleen kans op vertraging, ook is de instemming van de gemeenteraad, en dus het hele plan, onzeker. Het college, dat bestaat uit Lokaal Belang Lingewaard en het CDA, heeft maar een kleine meerderheid in de gemeenteraad en heeft dus voor zijn plannen alle steun van zijn fracties nodig. December vorig jaar legden vier fractieleden van het CDA een bom onder het college door niet in te stemmen met het voorstel om de pachtrechten van de stichting af te kopen en zo het fort te veroveren. Frans Crijns, een van die vier, zegt dat dit voor hem nog steeds geldt. Als het aan hem ligt betaalt de gemeenteraad niet voor het fort. "Stichting Fort Pannerden komt haar verplichtingen niet na en verdient dat geld dus niet. Ze hebben jarenlang de gelegenheid gehad om het op te knappen. Staatsbosbeheer moet de pachtrechtkwestie maar oplossen." Staatsbosbeheer was niet bereikbaar voor commentaar. Jos Nijland, verantwoordelijk voor het project vanuit de gemeente, doet geen uitspraken over het conflict. "Er is gekozen voor een nieuwe aanpak en we moeten nu eerst zien of de gemeenteraad die goedkeurt. Zo niet, dan is het einde oefening."


--==Cruiseschepen==--
Als de gemeenteraad op 23 september ja zegt tegen de investering van 400.000 euro in het plan, moet er nog 3,6 miljoen euro van andere geldschieters bij. Tweederde van het bedrag be-staat uit restauratiekosten en de rest moet door een toekomstige uitbater worden opgehoest. De ondernemer mag in het historische fort een café, hotel, groepsaccommodatie en een conferentieruimte opzetten. Het pand wordt gedeeltelijk een museum. Er komen veertien hotelkamers en een slaapzaal, een glazen lift en een drainagesysteem om 's winters opkomend kwelwater weg te pompen. Onderhoud kost jaarlijks 40.000 euro, wat betaald wordt uit de verhuur. Natuurgebied de Klompenwaard ondervindt volgens het plan geen schade, maar om te kunnen verdienen moeten er toch toeristen worden gelokt. Er komt een parkeerterrein voor tachtig auto's en zes touringcars. Er is al een aanlegsteiger voor cruiseschepen gebouwd.

De krakers willen het pand voor dat bedrag wel huren. Ze bezinnen zich op een alternatief plan, omdat ze zich zorgen maken over de omringende na-tuur. Volgens hen valt het project veel duurder uit. "Er zijn geen kosten voor onze verwijdering opgenomen bij het bedrag van vier miljoen euro", zeggen krakers Henk en Titus. "De Grontmij, die het idee voor restauratie onderzocht, zei bovendien dat er een extra wal tegen het hoge water moet worden aangelegd. Dat kost een miljoen euro extra. Dat staat nergens vermeld, net als de hoogwaterstanden in de winter. Neem maar van ons aan dat het water hier dan tot je knieën staat."

Het komende halfjaar zal blijken wie in het huidige 'Beleg van Pannerden' de sterkste troef heeft. Hoewel Fort Pannerden in 1871 is gebouwd ter verdediging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is er nog nooit zo om gevochten als de afgelopen jaren.

 

Webmaster: Joris Teepe