[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

--==GMF: college steekt te weinig energie in wind==--
Nijmeegs windpark laat op zich wachten

Bij zijn aantreden in 2002 wilde het linkse college het voortouw nemen met windenergie. De Gelderse Milieufederatie vindt dat er te veel wordt getreuzeld. Inmiddels is Nijmegen voorbijgestreefd door Culemborg en Zutphen, waar afgelopen zomer de eerste moderne windmolens in Gelderland werden geplaatst.

door Max van Wel

“Hoe lang laat Nijmegen de wind nog wegwaaien?” Zo luidde de kop van een advertentie waarmee de Gelderse Milieufederatie (GMF) 29 september de gemeente opriep haast te maken met windenergie. Volgens de GMF is er geen enkele belemmering voor het geplande windmolenpark langs de A15 (De Grift). “Windenergie in Gelderland was jarenlang een kwestie van papier, praten en theorie. Maar dat hoeft niet meer. Als Nijmegen echt wil, is het binnen de kortste keren de praktijk van alledag”, aldus Eric van Kaathoven, woordvoerder windenergie van de GMF.

De GMF is slecht te spreken over de aanpak van het college, die ze hierover voortdurend achter de vodden moet zitten. Van Kaathoven: “Vorig jaar juni verscheen er een uitgebreid rapport dat positief uitviel voor de locatie langs de A15. Het gaat hierbij om zeven molens. Vijf daarvan komen op Nijmeegs grondgebied en twee op dat van de gemeente Overbetuwe. Bij de daaropvolgende voorlichtingsbijeenkomst zei Ton Hirdes, wethouder voor milieu, ‘we gaan voor die locatie’. Ook de provincie staat erachter en heeft het streekplan aangepast. Vervolgens bleef het alsmaar stil. Nergens bleek dat er ook maar iets werd ondernomen, terwijl Nijmegen allang het initiatief had kunnen nemen.”
Illustratie van Freek Janssen
Vanwege al het getreuzel stuurde de GMF begin juli een open brief naar de gemeenteraad. Daarin wees ze erop dat het windpark bij de A15 op zich laat wachten en er nog geen zicht op is dat het er ook daadwerkelijk komt. GroenLinks pakte dit op en diende direct na de zomervakantie de motie “Laat de wind niet langer verwaaien” in. Pikant, want de raadsfractie van GroenLinks bekritiseerde daarmee direct haar eigen wethouder. Verwijzend naar de brief van de GMF draagt de motie het college op om de geplande windmolens bij de A15 voortvarend te realiseren. Op 14 september schaarde een ruime meerderheid van de raad zich daarachter. Naast de collegepartijen GroenLinks, PvdA en SP stemden ook CDA, D66 en de Seniorenpartij (VSP) voor. Alleen VVD, de Stadspartij en Nijmegen Nu stemden tegen.

Van Kaathoven vraagt zich af waar die voortvarende aanpak blijft. “Het is een van de meest concrete bijdragen die je als gemeente kunt leveren om klimaatverandering tegen te gaan. De vijf Nijmeegse molens kunnen zo’n zesduizend huishoudens van schone stroom voorzien. Met de twee molens van Overbetuwe erbij gaat het al snel om achtduizend gezinnen. De gemeente hoeft niet eens te investeren. Bedrijven als Kemperman&Partners en de Windenergie Ontwikkelingsmaatschappij, WEOM, staan in de rij. Nijmegen mag dan wel een enthousiaste groene stad zijn met een links college, maar het lijkt wel alsof dit onvoldoende prioriteit heeft.”

Groen licht
Wethouder Hirdes bestrijdt dit. “Ik baal er ook van dat het niet sneller kan. De totstandkoming van het Nijmeegse windpark hangt direct samen met de ontwikkeling van het totale Waalspronggebied. Dat heeft eerst een tijd stilgelegen voor een nieuw milieueffectrapport, de MER. Daarna deed de provincie lange tijd moeilijk. Ten slotte duurt de ontwikkeling van het bedrijventerrein waar het windpark deel van uitmaakt langer dan voorzien. Om daar niet langer op te hoeven wachten, willen we het windpark ervan loskoppelen.” Een voorstel daarvoor legt Hirdes in december voor aan de gemeenteraad. Hoe lang het dan nog duurt voordat met de bouw van de windmolens kan worden begonnen, kan hij niet zeggen. “Het onderhandelen met de drie grondeigenaren zit in de portefeuille van wethouder Paul Depla.”

In het collegeakkoord van 2002 staat onomwonden dat de gemeente Nijmegen “voorlopend” wil zijn en binnen vier jaar “minimaal 10 MegaWatt middels zonne-energie en windenergie” wil realiseren. Die doelstelling haalt het college zeker niet. Op het gebied van zonne-energie bracht Nijmegen niets wezenlijks voort. En al geeft de gemeente morgen groen licht voor het windpark bij de A15, dan duurt het nog bijna twee jaar voordat de eerste windmolen er daadwerkelijk staat, aldus Petra Looij. Zij is projectmanager van de WEOM, een van de ontwikkelingsmaatschappijen die al jaren graag aan de slag wil. “Dat komt door alle wettelijke termijnen voor procedures. Alleen als de gemeente alles op alles zet, kan het misschien in anderhalf jaar.”

Inmiddels is Nijmegen voorbijgestreefd door andere Gelderse gemeenten. Afgelopen zomer plaatste Culemborg langs de N320 als eerste Gelderse gemeente drie windmolens, op de voet gevolgd door Zutphen met drie windmolens op het industrieterrein De Mars. Ook Beuningen is doortastend en heeft zoals het ernaar uitziet eerder een windpark staan dan haar grote Nijmeegse buur.

 

Webmaster: Joris Teepe