vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Buurtvereniging wil water en spelen==--
Onduidelijkheid over toekomst Sportfondsenbad Oost

Het Sportfondsenbad Oost sluit eind 2006 omdat het gebouw dan is afgeschreven. Onduidelijk is wat er daarna gebeurt. Volgens het NV Sportfondsen Nijmegen heeft de gemeente nog altijd geen concrete plannen. De buurtbewoners willen het zwembad graag behouden en zien in het ongebruikte buitenbad speelruimte voor hun kinderen.

door Marte Klein Koerkamp

“De tijd begint nu echt te dringen”, zegt Heino Jacobs, directeur van NV Sportfondsen Nijmegen. Toen het Sportfondsenbad Oost aan de Van Beethovenstraat in 1997 werd gerenoveerd, was direct duidelijk dat daarmee de leeftijd van het gebouw amper een jaar of tien kon worden opgerekt. Hoewel de kwestie al vaak onder de aandacht is gebracht, is het nog steeds onduidelijk waar en wanneer een nieuw zwembad verrijst en hoe dit eruit gaat zien.

De gemeente is bezig met een zogeheten procesvoorstel dat naar verwachting begin november op tafel ligt. Daarin komen de mogelijke locaties voor een nieuw zwembad aan bod en hoe daarover wordt besloten.
Heino Jacobs:“De tijd begint nu echt te dringen ”.
foto: Jan Lintsen
Volgens Jacobs duurt de bouw daarvan anderhalf jaar. Om het nieuwe zwembad voor 2007 gereed te krijgen, moet daarom volgend jaar begonnen worden met de bouw.

“Eerst was er nog sprake van om in de Waalsprong een nieuw zwembad te bouwen als alternatief voor het Sportfondsenbad Oost”, aldus Jacobs. In 2000 bleek echter uit onderzoek van een onafhankelijk bureau dat het Sportfondsenbad Oost een heel goed bezocht bad is. Aanbevolen werd daarom om een zwembad in Nijmegen Oost te behouden.

Het oude zwembad afbreken om op dezelfde plek een nieuw te bouwen, geeft volgens Jacobs wel de nodige problemen. “De bezoekersstroom wordt onderbroken, je zit met je personeel, en het ligt midden in een woonwijk. Nu al zorgt de slechte parkeergelegenheid voor veel overlast in de buurt, terwijl de transporten van chloor door de woonwijk niet vrij zijn van gevaar.”

foto: Jan Lintsen
Op 14 september bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan de wijk Altrade - volgens Elsevier een van de meest geliefde wijken om te wonen in Nederland. De bewoners van de componistenbuurt, waarin het zwembad ligt, grepen deze gelegenheid aan om opheldering te vragen over de toekomst van het zwembad en het terrein waarop het staat. Ouders en kinderen uit de buurt maakten spandoeken om tegelijk het tekort aan speelruimte in de kinderrijke wijk onder de aandacht te brengen.

Joep Janssen is voorzitter van de buurtvereniging Mozart, waarin 110 van de 160 families dan wel woningen van de componistenbuurt zich hebben verenigd. Ondanks de parkeeroverlast wil de buurt het zwembad graag behouden op de huidige plek. “Veel buurtbewoners maken er gebruik van en het heeft een sterke sociale functie”, voert hij aan. Het buitenbad dat nu niet meer in gebruik is, ziet de buurtvereniging als een goede oplossing voor het gebrek aan speelruimte. “Het verlangen naar een plek waar de kinderen veilig kunnen spelen, is groot in de buurt”, benadrukt Janssen.


--==Buitenlucht==--
Het buitenbad is dit jaar voor het eerst niet meer gebruikt vanwege een kapot waterfilter. “Doordat het onderhoud is afgestemd op de naderende sluiting, wordt er niet meer geïnvesteerd in een nieuw filter dat zo’n zestigduizend euro kost”, licht Jacobs toe. Volgens hem moet er in Oost een nieuw binnenbad komen omdat er in Nijmegen al genoeg mogelijkheden zijn om buiten te zwemmen. Het Sportfondsenbad heeft al ideeën over hoe het nieuwe bad eruit moet zien, vertelt Jacobs. “Een wedstrijdbad van vijfentwintig meter en een instructiebad die beide zijn voorzien van een beweegbare bodem.”

Het Sportfondsenbad Oost, gebouwd in 1938 als derde sportfondsenbad van Nederland, kent een rijke historie. Oorspronkelijk had het een schuifdak en in de Tweede Wereldoorlog herbergde het onderduikers. Om nog tien jaar aan de eisen te kunnen voldoen, onderging het in 1997 een renovatie. Daarna is het pand technisch afgeschreven. Dat het zwembad eind 2006 sluit, is een feit. “Maar dat kan pas verwezenlijkt worden als er een alternatief klaar is”, stelt Jacobs.

 

Webmaster: Joris Teepe