[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Zinloos gestraf

Editie: juli 2013
---

 
--== Vooraf ==--

Correctie Stemtest


door Max van Wel

De verspreiding van het februarinummer was amper een uurtje ingezet, of de eerste reactie over een fout bij de antwoorden van de Stadskrantstemtest kwam al binnen. Fijn om te merken hoe gretig De Nijmeegse Stadskrant wordt gelezen en fijn de betrokkenheid daarbij te ervaren. Minder fijn is dat zo'n fout erin sloop.

En dat was nog niet de enige. Ook bij een andere vraag stond een onjuist antwoord. Allemaal een gevolg van het op het laatste moment veranderen van antwoordmogelijkheden om het duidelijker te maken. Waarbij vervolgens het aanpassen van de oplossingen erbij inschoot.

Opmerkelijk: bij de evaluatie van het nummer konden veel redactieleden niet vlot antwoorden op de vraag welke twee antwoorden onjuist zijn. Voor de lezers die deze vraag als bonus zelf willen beantwoorden, daarom hier nu geen aanduiding om welke twee onjuiste antwoorden het gaat. Op onze website staan wel alle antwoorden correct.

Was de stemtest misschien te moeilijk? Toch werd voor het merendeel slechts simpele basiskennis gevraagd over ons politieke bestel. Ooit werd dat gewoon onderwezen op school onder de noemer staatsinrichting. Wellicht hoog tijd voor de terugkeer van dat vak.

Want je moet de mensen niet de kost hoeven te geven die een grote mond hebben over 'de politiek', terwijl ze het verschil tussen een Kamerlid en een minister niet weten. Zo is het toch diep triest dat een op de zes stemmers meent dat Wilders minister is. Bij de PVV-stemmers verkeert zelfs meer dan een kwart in die waan, zo bleek begin februari uit een representatieve peiling van het onderzoeksbureau Synovate in opdracht van NRC Handelsblad. Geen wonder dat daardoor voor velen 'de politiek' één pot nat is. Maar van stemmers mag toch op zijn minst worden geëist te weten hoe onze democratie in elkaar steekt.

Het markeert de huidige oppervlakkigheid dat veel mensen maar wat roepen zonder te weten hoe iets in elkaar steekt. Zulke politieke analfabeten laten zich maar al te graag bedotten met simpele praatjes en stemmingmakerij. En zo lopen de gekke Henkies en de weinig intelligente Ingrids massaal achter een politieke relschopper aan. •

 

Webmaster: Joris Teepe