[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
 
--== Alleen op de site, niet in de krant ==--

Verslag Eurovisie Songfestival Oslo

 

Een persoonlijke weblog houdt Steef van Gorkum bij op eurovisie.wordpress.com

Tekst en foto's Steef van Gorkum

 


 

Duitsland wint, Sieneke veertiende in halve finale

Alle rampscenario’s over een Eurovisie Songfestival in Moldavië, IJsland of zelfs Griekenland kunnen de kast in. De negentienjarige Duitse zangeres Lena won gisteravond het festival, dat volgend jaar waarschijnlijk in Berlijn of Hamburg plaatsvindt. Ook de uitslagen van de halve finales zijn nu bekend gemaakt. Sieneke kwam met een veertiende plaats niet in de buurt van een finaleplek.

Tot de volgens fans verwachtte tweestrijd tussen Israël en Azerbeidzjan kwam het niet. Beide landen bungelden onderaan bij de tussenstand. Een eindsprint leverde Azerbeidzjan nog een vijfde plaats op, net voor de Vlaming Tom Dice. De positie van Duitsland kwam echter geen moment in gevaar. Het uiteindelijke verschil bedroeg ruim zeventig punten.

Het lied Satellite is een pretentieloos popliedje en al voor de finale van het festival een grote radiohit in Europa. Zangeres Lena maakte het plaatje compleet. Tijdens de persconferenties durfde Lena als enige artiest de soms bedroevend brave vragen van de journalisten te ridiculiseren met een onzinnig antwoord. "Ik zou kunnen zeggen dat ik veel zin heb in de show, en uitkijk naar mijn optreden", verzuchtte Lena. "Maar dat is zo saai!"

Met haar negentien jaar is Lena een van de jongere zangeressen op het festival van dit jaar – evenals Sieneke uiteraard. Terwijl de Nijmeegse in het klooster aan haar Engels werkte, moest Lena op voor haar eindexamens van de middelbare school. Beiden werden bovendien gekozen in een talentenjacht waarin meerdere nog onbekende artiesten hetzelfde nummer zongen. Zowel Sieneke als Lena kregen het lied dus niet op het lijf geschreven.

Er is nog een belangrijke overeenkomst tussen de beide zangeressen. De aandacht van met name de binnenlandse pers werd in de aanloop naar het Eurovisie dusdanig groot, dat ze beiden een periode mediastilte aanhielden. Overal waar de Duitse verscheen, was ze binnen vijf minuten weer weg. Sieneke verscheen vaak helemaal niet.

Deze beperkte omgang met de media was blijkbaar niet van invloed op het eindresultaat. Waar Duitsland het Songfestival won, strandde Sieneke in de tweede halve finale. Na de finale zaterdag werd bekend gemaakt dat ze daarin als veertiende was geëindigd, terwijl een tiende plaats nodig was geweest om naar de finale door te gaan. Zwitserland, Slovenië en Bulgarije eindigden onder Nederland. Sieneke behaalde slechts 29 punten.

Volgend jaar is de TROS opnieuw verantwoordelijk zijn voor de Nederlandse inzending. Commentator Cornald Maas hield in het bijzijn van TROS-verslaggever Daniël Dekker een betoog gericht aan de omroep. "Duitsland en Turkije bewijzen dat hedendaagse popliedjes hoog scoren. We moeten kiezen voor een lied dat zo in de Europese hitlijsten kan staan". Of de TROS deze oproep ter harte neemt, moet nog blijken. Over de selectieprocedure volgend jaar is nog niets bekend.

 

[gepubliceerd 31 mei 2010 | 14:39 - laatst bijgewerkt 01 juni 2010 | 20.30]


 

Uitslag Songfestival krijgt grote gevolgen (vrijdag 28 mei 2010)

Wie de finale van het Eurovisie Songfestival ook wint, de gevolgen reiken verder dan een plaats in de erelijst. Veel landen twijfelen of ze het festival bij eventuele winst wel kunnen financieren. Traditie is immers dat het winnende land bij de volgende editie gastland is. In andere landen is een goed resultaat juist nodig om de populariteit van het festival op peil te houden.

Al vanaf ’s ochtends vroeg ijsberen delegatieleiders, omroepbazen en andere belangrijke personen zenuwachtig door het perscentrum. Voor het eerst sinds jaren is volstrekt onduidelijk wie de grote kanshebber is voor de eindoverwinning en dus achtten meerdere landen zich kansrijk. Een druk op de schouders, er moet gepresteerd worden – of juist niet.

Landen als Moldavië en IJsland moeten er niet aan denken het festival te winnen omdat er geen geld is om het evenement volgend jaar te organiseren. De Moldavische zanger liet zich tegenover De Nijmeegse Stadskrant ontvallen dat bij winst de organisatie doorgeschoven wordt naar Roemenië. De vraag is echter of dat voor de kosten iets oplost.

Veel realistischer is een overwinning van Griekenland, dat door de recente begrotingsperikelen geen sterk financieel imago heeft. Voor de Griekse delegatieleider is dat echter geen reden tot kopzorgen. "Er zijn veel meer favorieten dan alleen Griekenland". Verwachting is bovendien dat de herinvoering van de vakjury dit jaar de kansen van het spectaculaire lied uit Griekenland niet ten goede komt.

De druk op de European Broadcasting Union (EBU), die het festival organiseert, is ook groot. Behalve herintroductie van de vakjury veranderde de EBU ook het stemreglement. Hierdoor kunnen televoters nu vanaf het begin van de show al op hun favoriete lied stemmen. Deze wijziging is omstreden omdat de voornaamste reden hiervoor vooral een commercieel doel lijkt te dienen. Meer tijd om te bellen naar het betaalnummer voor het uitbrengen van een stem, betekent dat er meer stemmen kunnen worden uitgebracht en bijgevolg meer inkomsten. Officiële reden voor de wijziging is dat landen die optreden aan het begin van de show zo minder benadeeld worden. Maar dat effect moet dan natuurlijk wel merkbaar zijn.

En dan is er nog de hype rondom de Duitse inzending Satellite. Meerdere malen moest zangeres Lena de stelling beantwoorden dat Duitsland nu wel moest winnen, omdat het anders nooit meer zou lukken. Resultaat was dat de negentienjarige Lena zich de laatste dagen voor de show afsloot van alle media aandacht. Ook voor België, waar omroep VRT voor het eerst sinds 1985 zonder publieksinspraak het songfestivallied koos, is een goede klassering een must.

De finale van het Eurovisie Songfestival belooft de spannendste in jaren te worden. Er zijn meer kanshebbers op de zege dan bijvoorbeeld vorig jaar, toen Noorwegen in alle polls een straatlengte voor stond. De fans vinden het wel leuk, en verheugen zich op een spannende puntentelling. Veel delegatieleiders houden echter hun hart vast. Er kan er immers maar een winnen.

 

[gepubliceerd 29 mei 2010 | 12:33 - laatst bijgewerkt 01 juni 2010 | 20:30]


 

Sieneke strandt in sterke halve finale (donderdag 27 mei 2010)

Ook in 2010 doet Nederland niet mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. Sieneke strandde in de uiterst sterke tweede halve finale. De uitslag was minder verrassend dan afgelopen dinsdag. Topfavorieten Israël, Turkije en Azerbeidzjan haalden allemaal de finale.

Naast Sieneke sneuvelden ook de liedjes van Slovenië, Zwitserland, Litouwen, Zweden, Bulgarije en het kansrijk geachte Kroatië. Girlgroup Feminnem bleef als enige tegen de verwachting in steken in de halve finale, terwijl opnieuw de eenvoud in de vorm van Cyprus zegevierde.

Sieneke zegde al haar interviews na afloop van de show af. "De shock is haar teveel geworden", aldus persvoorlichtster Birgit Jansen die samen met de andere delegatieleden met excuses strooide. In de zwakkere halve finale van dinsdag had Nederland het volgens hen wel gehaald. Het excuus van de corrupte Oostbloklanden bleef achterwege. Daarvoor waren de kwalificaties van Ierland en Cyprus te opvallend.

Na afloop van de halve finale volgde direct de loting voor de finale van aankomende zaterdag. Opvallend is dat Cyprus en België, twee liedjes die sterk op elkaar lijken, kort na elkaar moeten optreden. Waarschijnlijk is dit ongunstig voor de kansen van beide landen. Denemarken krijgt de eer de show te mogen afsluiten. Dit wordt gezien als een voordeel omdat de laatst optredende landen goed in het geheugen van de kijker blijven hangen.

Nu de wedkantoren een tweestrijd tussen Israël en Azerbeidzjan voorspellen, wordt de strijd direct scherp gespeeld. Beide landen hebben een enorme supportersschare op de been gebracht. Op de symbolische eerste startplaats die Azerbeidjan kreeg toebedeeld, reageerde zangeres Safura triomfantelijk met de uitroep “I am number one!” De Israëliërs konden echter het hardste juichen. Zanger Harel Ska’at trok plaats 24 uit de koker en maakte een provocerend juichgebaar richting zijn tegenstanders.

Aanstaande zaterdag is de finale om 21.00 uur. Nederland doet er niet aan mee, maar zendt de show wel uit. Kijkers kunnen ook nog steeds hun stem uitbrengen.

 

[gepubliceerd 28 mei 2010 | 07:10 - laatst bijgewerkt 28 mei 2010 | 22:20]


 

Favoriet van Sieneke vroegtijdig uitgeschakeld (dinsdag 25 mei 2010)

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival bracht direct de nodige verrassingen. Finland, de grote favoriet van onze Sieneke, haalde de finale niet, evenals Slowakije. Tom Dice uit België kon opgelucht adem halen. Zijn lied Me and my guitar scoorde voldoende punten en doet mee in de finale van zaterdag.


 

Pers heeft weer even aandacht voor Sieneke (maandag 24 mei 2010)

Sieneke treedt eindelijk weer in de schijnwerpers van de internationale pers. Tijdens de grote persconferentie afgelopen zaterdag kon ze haar pas geleerde Engels laten horen, een test die ze met glans doorstond. Toch moeten de Nederlanders alle zeilen bijzetten om de komende dagen de aandacht vast te houden.

Van een ommekeer was nog geen sprake. Daarvoor was de plotselinge aandacht voor de rentree van Sieneke te kortstondig. Beter spreken we van een opleving, waarop de Nijmeegse nu moet voortborduren. Na haar glamorous entree bij de persconferentie, haar sterke laatste repetitie en haar zowaar redelijke Engels - Sieneke verontschuldigde zich onnodig voor haar slechte uitspraak - was in elk geval de aandacht weer even op Sieneke gevestigd.

Naast Sieneke trok ook de Turkse persconferentie flink wat aandacht. De metalband MaNga werd bestookt met vragen over de nieuwe act, waarin een als alien verkleedde dame een buitengesloten persoon moet voorstellen. De Turkse delegatie liet weten dat de boodschap van het lied gericht is op mensen en niet, zoals werd gesuggereerd, op toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een ander antwoord kon de delegatie echter ook niet geven, aangezien politiek getinte teksten door de organisatie zijn verboden.

Tegen die regel stootten de Oekraïners figuurlijk hun hoofd. Ter ondersteuning van het lied Sweet people, dat gaat over het einde van de wereld, wilde de begeleiding van zangeres Alyosha een tv-fragment van de G8-top uitzenden. De European Broadcasting Union (EBU) veegde dit plan van tafel.

Tussen al dat politieke geweld, biedt het pretentieloze Ik ben verliefd een vrolijke afwisseling. Het lied is een eenvoudige meezinger, hetgeen door veel fans en journalisten wordt gewaardeerd. De eerste halve finale komt dichtbij en trekt dus veel aandacht naar zich toe. Voor Sieneke, die pas donderdag in de tweede halve finale aantreedt, een extra reden om zich overal te laten zien.

Vandaag was de eerste kans om daarin vordering te maken. Sieneke trad op in de Eurovision Village, in het centrum van Oslo. Honderden Noorse inwoners vierden het Nijmeegs feestje vrolijk mee. Nu de andere achtendertig landen nog.

 


 

Sieneke dreigt promocampagne te verliezen (vrijdag 21 mei 2010)

De Nederlandse deelneemster Sieneke heeft zich op dag 7 van het Songfestival opnieuw niet op het terrein laten zien. De Nijmeegse komt wegens stemproblemen nog altijd amper haar hotel uit. Alle andere kandidaten zijn inmiddels een charmeoffensief begonnen.

De eerste dagen verliepen nog vrij rustig, maar nu komt de promotiecampagne toch echt op gang. Op het Wit-Russische feest gisteravond traden maar liefst zeven artiesten uit andere landen op. Met name Moldavië en Israël wisten flink de aandacht op zich te vestigen.

De Moldaven werken volgens het motto: wie niet rijk is, moet slim zijn. Geld voor uitgebreide perspaketten of een eigen feest is er niet, dus zorgt de groep Sunstroke Project ervoor dat ze op elk ander feest aanwezig is. Ook Sieneke had gepland meerdere feestjes te bezoeken, maar ze moet nu noodgedwongen verstek laten gaan.

Daarmee loopt de Nederlandse, die er in de peilingen toch al niet florissant voor staat, alleen maar een grotere achterstand op. Waar landen als Bulgarije en Griekenland de journalisten bestoken met tassen vol goodies, houdt de Nederlandse delegatie het bij een singletje, opgemaakt in Delfts Blauw.

De Nederlandse repetitie leverde twee dagen terug goede reacties op. Vocaal was er op de prestatie van Sieneke niets aan te merken. De afgelopen twee dagen draaide dat positivisme echter weer 180 graden. Critici gebruiken Sieneke’s vocaal goede prestatie om te suggereren dat haar stemproblemen wellicht verzinsels zijn.

Morgen betreedt Sieneke opnieuw het podium voor haar tweede repetitie. Na afloop staat een grote persconferentie gepland. De verwachting is dat Sieneke dit keer wel aanspreekbaar is. En dat is maar goed ook: er is nog een flinke inhaalslag te maken.

[gepubliceerd 22 mei 2010 | 07:10 - laatst bijgewerkt 22 mei 2010 | 07:10]


 

Kritiek op ‘saaie’ Belgische kleding (donderdag 20 mei 2010)

Onze Nijmeegse Sieneke hulde zich vandaag nog altijd in stilzwijgen. De Nederlandse delegatie organiseerde op verzoek wel een klein fotomoment, maar schitterde verder door afwezigheid. Elf andere landen konden zich vandaag niet verstoppen. Zij moesten aan de bak voor de repetities.

Finland bijvoorbeeld, de persoonlijke favoriet van Sieneke. De twee blonde dames brachten hun folkloristische liedje erg aanstekelijk. De toegestroomde pers begon spontaan mee te klappen op het sirtakiritme. Na afloop gaven de meiden aan zich op hun beurt ook met Sieneke verbonden te voelen. "We houden van muziek die dicht bij je eigen land blijft. Dat delen wij met de Nederlandse inzending."

Net als gisteren waren de meest positieve reacties weggelegd voor juist die landen die er bij de wedkantoren slecht voor stonden. Zoals voor de 18-jarige Thea Garett uit Malta. Haar kansen stijgen zienderogen nu de act en de zang goed in elkaar blijken te zitten. Toch hielden de favorieten zich goed staande.

Kristina uit Slowakije is een van hen. Tijdens de repetitie zong ze haar lied Horehronie maar liefst zes keer. Het optreden is spectaculair. De achtergrondzangers tillen Kristina op tijdens het nummer en er wordt druk gegoocheld met linten. De persconferentie was minder flitsend, omdat Kristina geen Engels spreekt en alles moest worden vertaald.

De Vlaming Tom Dice tot slot, werd luid bekritiseerd na zijn repetitie. Niet vanwege zijn lied of zang, maar vanwege de fletse kleding. Tom legde op de persconferentie uit dat hij de aankleding van het lied Me and my guitar liefst zo simpel mogelijk houdt, omdat dat het beste bij het lied past. Wellicht geen gekke keuze. De wilde act die de Georgische delegatie bij haar ballade bedacht, slaat voorlopig ook nog niet echt aan.

[gepubliceerd 20 mei 2010 | 20:33 - laatst bijgewerkt 21 mei 2010 | 10:54]


 

Geslaagde eerste repetitie voor Sieneke (woensdag 19 mei 2010)

Haar stem is terug, de belichting is in orde en zelfs het draaiorgel komt goed in beeld. Sieneke kan terugkijken op een prima eerste repetitiedag. Ze zong haar nummer vanochtend vroeg meerdere keren, onder toeziend oog van opvallend veel pers. Niet bij alle landen verliep de eerste soundcheck even voorspoedig.

Sieneke droeg tijdens haar repetities nog niet de kleding die ze tijdens de halve finale draagt. Wel was er het draaiorgel met, zoals beloofd, twee als marionet verkleedde mensen op beide hoeken. De belichting op de achtergrond is een bonte boel: groen met oranje. Drie zangeressen ondersteunen Sieneke op de achtergrond.

Normaal geven alle artiesten na afloop van hun repetitie een kleine persconferentie. Voor Nederland kwamen echter alleen delegatieleden aan het woord. Ondanks de vocaal prima verlopen repetitie wordt Sieneke’s stem nog altijd uit voorzorg gespaard. Zaterdag staat er wel een persconferentie met haar gepland.

De teleurstelling bij de vele toegestroomde journalisten sprak boekdelen: alle commotie rond de Nederlandse inzending heeft ook de buitenlandse pers bereikt. Als iemand hier merkt dat je uit Nederland komt, wordt er dan ook uitgebreid naar gevraagd. Wie weet draait het op die manier allemaal nog de goede kant op. Op het Eurovisie Songfestival scoor je immers alleen punten door goed op te vallen.

Een belangrijke factor vormt daarom de liedjes die voor en na Nederland optreden. Roemenië bijvoorbeeld, ook een land dat vandaag voor het eerst repeteerde. De Roemenen brengen een vrolijk lied met een refrein dat in je hoofd blijft dreunen. Het wordt gezongen door een duo, man en vrouw, die beiden op een dubbelzijdige piano spelen. Niet ieder land heeft immers een draaiorgel.

Het contrast tussen Nederland en Roemenië is niet groot. Beide liedjes zijn up-tempo tussen een verder door ballades gekleurd deelnemersveld. Met zo’n ballad ben je trouwens niet zomaar goed af. De Ierse Niamh Kavanagh draaide vandaag een uiterst slechte repetitie. De winnares van 1993 klonk totaal niet stemvast. Behaalde resultaten uit het verleden…

Het enige land dat de aandachtsgolf van Sieneke overtrof, was Turkije. De populaire rap-metalband MaNga maakte een uiterst professionele indruk. Hun lied We could be the same bevat een duidelijke boodschap en er is alles aan gedaan om die ook duidelijk over te brengen. Turkije heeft behalve een populaire band en een krachtig nummer nog een ander sterk ijzer in het vuur. Het land kan vanuit België, Duitsland en Nederland altijd op een flink aantal televotes rekenen van de Turkse gemeenschap in die landen. Bovendien mag Turkije als laatste land aantreden waardoor het lied nog vers in het geheugen van alle stemmers zit.

De sterke concurrentie is voor de Nederlandse delegatie nog geen reden voor paniek. Commentator Daniël Dekker benadrukte vandaag opnieuw dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Sieneke de finale haalt. Van tevoren leek dat nog hoop tegen beter weten in. Maar na de tegenvallende repetities van een aantal concurrenten is het misschien niet zo'n heel gekke gedachte.

[gepubliceerd 20 mei 2010 | 06:07 - laatst bijgewerkt 21 mei 2010 | 10:49]


 

Webmaster: Joris Teepe