[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Kalkar: kein Wasser Wunderland
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
CDA stoort zich aan fiets in Nijmeegse voortuinen
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Krakers willen huidige leegstand opvullen==--
Van leeg postkantoor naar tijdelijke vrijplaats

De Nijmeegse kraakscene is weer een tot verloedering gedoemd pand rijker. Een groepje krakers bezet sinds vrijdag 11 april het voorheen als TPG-kantoor dienstdoend gebouw, tussen busstation en politiebureau. De burgemeester veroordeelde de bezetting als ‘niet legitiem’ en riep op tot onmiddellijke ontruiming. De bezetters wachten nu de uitkomst van het kort geding op 7 mei af.

door Arnout Drent


„We vonden het zonde dat zo’n groot pand zo lang leeg staat, terwijl er genoeg mensen zijn die woon- of werkruimte zoeken”. Kraakster Anke doet uit de doeken hoe de bezetting van het in onbruik geraakte TPG-gebouw aan het Stationsplein tot stand is gekomen. Het idee ontstond in het kader van de Internationale Dagen voor Autonome Vrijplaatsen in het weekend van 12 en 13 april.

Door zelf gegenereerde publiciteit klopte de pers al snel letterlijk op de poort om het fijne van de kraakactie te weten te komen. Ook de politiek hield zich niet stil. Burgemeester Thom de Graaf beschreef de bezetting als onrechtmatig. Dit baseerde hij op het feit dat de gemeente het pand pas in augustus 2007 heeft aangekocht. De kraakactie, waarvoor altijd minimaal een jaar leegstand is vereist, was in zijn ogen dus te ‘jong’ en daarom niet legitiem.

Spandoeken aan de zijde van het busstation, een heuse piratenvlag wapperend op het dak, activistische leuzen op de ramen:allemaal duidelijke tekenen van een kraakactie. Een kijkje in het pand geeft een goed beeld van de jarenlange verwaarlozing. Zelfs tijdens de laatste jaren dat TNT er gevestigd was, stond al een hele verdieping leeg, tot begin 2007 de laatste postbode er het licht uitdeed. Niet eerder dan eind 2009 volgt de sloop van het gebouw. Dan start hier de nieuwbouw voor cultuurpodium Doornroosje en 150 woonruimtes voor studenten. Tot die tijd takelt het pand verder af. Maar niet als het aan de krakers ligt.


Spandoeken en leuzen illustreren de mening van de krakers.
foto: Arnout Drent


„Veel mensen, krakers maar ook buurtbewoners, hebben aangegeven mee te willen helpen met het opknappen van de binnenkant. Zaterdag 12 april zijn we een weggeef-winkel van allerlei spullen begonnen. In de hal beneden willen we een expositieruimte creëren evenals een eetcafé”, legt Anke de kraakbedoelingen uit. „Het is vooral gekraakt om er een tijdelijke vrijplaats van te maken. Zodra de nieuwbouw start, vertrekken wij uiteraard weer.”


Zonde


Om ontruiming te voorkomen stapten de krakers van vrijplaats de Lastpost, zoals ze het pand omdoopten, maandag 21 april naar de rechter. De maandag erop maakte die bekend dat uitspraak na de feestdagen volgt, op woensdag 7 mei. In de tussentijd vroegen de bezetters van het nagenoeg leegstaande pand spreektijd aan in de gemeenteraadsvergadering van woensdag 23 april. Zij legden daar uit wat hun, tijdelijke, bedoelingen met het pand zijn en waarom de gemeente van ontruiming moet afzien.

De meningen onder de fracties zijn overigens verdeeld. De VVD wacht rustig de uitspraak van de rechter af. Fractievoorzitter Peter-Paul Leferink op Reinink: „Als hij het kort geding afwijst, dan volgt er ontruiming. Oordeelt hij anders, dan moet de gemeenteraad hierover om de tafel gaan zitten.” CDA-raadslid Albaer Hillen schaart zich met zijn partij achter het college. „Dergelijke kantoorpanden zijn niet voor bewoning geschikt. De krakers moeten zich houden aan de regels die de gemeente daarover heeft opgesteld.”

De PvdA en de Stadspartij Nijmegen sluiten zich daarbij aan en vinden ook dat de krakers zich aan de wet moeten houden. GroenLinks echter was op voorhand niet voor ontruiming. Zij ziet hiervoor geen urgente reden en wil onderzoeken wat een nuttige invulling van het pand is voordat het tegen de grond gaat. Bovendien is ze het met de krakers eens dat er nog altijd grote behoefte is aan ruimtes met culturele invulling.

Ook de SP is niet voor directe ontruiming, benadrukt fractievoorzitter Hans van Hooft jr. „Wat ons betreft moet het TPG-pand op korte termijn nuttig worden gebruikt. Het staat al jaren leeg en dat is op zijn zachtst gezegd zonde van de ruimte. En met nuttig gebruik bedoel ik niet zo nu en dan een brandweeroefening, maar een sociale of culturele invulling. Leeg laten staan is in elk geval geen optie.”

Naast de eerdergenoemde plannen voor de invulling van het gebouw, noemen de krakers nog meer nuttige doelen voor de leegstaande ruimtes. Zo willen ze er een oefenruimtes voor bandjes, een fietsenwerkplaats, een alternatieve bibliotheek en sportruimte en eventueel een skatebaan maken. Kraakster Anke: „We organiseren zo veel mogelijk activiteiten tot de uitspraakdatum. Dan merken we wel of er een ontruiming volgt”. •

http://delastpost.punt.nl

 

Webmaster: Joris Teepe