vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Hoe gevaarlijk is uw postcode?==--
Rechtomteweten.nl reeds 65.000 maal bezocht

Aan de hand van de postcode nagaan hoe (on)gezond je leefomgeving is. De eerste aanzet daartoe is gegeven met de website www.rechtomteweten.nl, die inmiddels 65.000 maal is bezocht. Nu moet de overheid het overnemen, vinden de milieuorganisaties.

door Max van Wel

Marga Jacobs was vijftien jaar geleden erg blij met het huis dat ze kocht. Het lag fraai tegenover een kerk en had een prachtige oude boom voor de deur. Haar dochtertje van vier kreeg echter last van de luchtwegen en het idyllische woonplekje bleek dicht bij een industrieterrein te liggen. Dat was niet direct zichtbaar, maar wel rook ze vaak rubberachtige geurtjes. Op de simpele vraag 'hoe is de kwaliteit van de lucht waar ik woon?', stuitte Jacobs bij verschillende overheidsinstanties op een woud van rapporten met getallen in alle soorten en maten. Nergens was er een totaaloverzicht en nergens kon worden uitgelegd wat de getallen betekenen voor de bewoners. Dat maakte Jacobs ongerust. Voor haar was het reden om actief te worden op milieugebied.

Al jarenlang dringt de milieubeweging er bij de overheid op aan om burgers op begrijpelijke wijze te informeren over de luchtvervuiling in de leefomgeving. Omdat de overheid alsmaar in gebreke blijft, hebben de twaalf provinciale Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu uiteindelijk zelf het initiatief genomen.
Lucas Reijnders (hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam) verricht de opening van de website www.rechtomteweten.nl
foto: Max van Wel
Aanbevolen door een indrukwekkende lijst van deskundigen zoals een toxicoloog en een GGD-arts, ging op 29 februari de site rechtomteweten.nl van start. Omwonenden van de industriegebieden Nijmegen/Beuningen, Rijnmond en IJmond, kunnen daar hun postcode intypen en vervolgens zien hoe groot de extra kans op kanker is als gevolg van de vervuiling door de nabijgelegen industrie en welke bedrijven daarvoor verantwoordelijk zijn. Met 65.000 bezoekers is de site inmiddels een groot succes.

Woordvoerder Eric van Kaathoven van de Gelderse Milieufederatie (GMF): "Het unieke van de site is dat wij starten vanuit de burger: welke bedrijven zitten om me heen en welke gezondheidsrisico's zijn er voor mijn leefomgeving? De overheid is niet gewend zo te werken. Alle gegevens zijn weliswaar openbaar, maar vaak niet echt toegankelijk of moeilijk te achterhalen. Al moet wel worden gezegd dat gemeente en provincie alle medewerking verleenden bij het verzamelen van de gegevens die we nodig hadden."


--==Inkoppen==--
De website gaat niet over alle vormen van vervuiling, maar beperkt zich puur tot de officiële kankerverwekkende stoffen. Van Kaathoven: "Zo hebben we niet het zogeheten fijn stof meegenomen, want daar zijn geen eenduidige normen voor. En over dioxinen wordt nog een debat gevoerd. Ook de luchtvervuiling door het verkeer hebben we niet onderzocht, hoewel tegenwoordig alle onderzoeken erop wijzen dat de uitlaatgassen van auto's het leefklimaat ernstiger aantasten dan de industrie."

Bij de opening van de website waren ook de Tweede-Kamerleden Diederik Samson (PvdA) en Boris van der Ham (D66) aanwezig. Onder de indruk van de website, kondigden zij aan om bij de behandeling in de Tweede Kamer van het Verdrag van Aarhus dat betrekking heeft op de openbaarheid van milieu-informatie, een amendement in te dienen. Die wijziging van de Wet Milieubeheer houdt in dat de minister verplicht wordt alle milieu-informatie voor februari 2005 centraal op internet beschikbaar te stellen. Samson: "Dat voorkomt dat gemeentes en provincies ieder op eigen wijze de informatie vormgeven, met alle nodige verwarring van dien." Helaas stemden CDA, VVD en LPF tegen, waardoor het amendement werd verworpen. Samson: "Van Geel, de staatssecretaris van milieu, wilde hier niet aan omdat hij het allemaal te dwingend vond en erop vertrouwt dat het toch wel gebeurt."

Projectleider Johan Wolsink van rechtomteweten.nl benadrukt dat de website bedoeld is als voorbeeld. De milieuorganisaties zullen de site niet zelf uitbreiden naar andere gebieden. Wolsink: "Wij hebben een mooie voorzet gegeven, maar het is nu aan de overheden om die ook in te koppen."

Gedeputeerde Henk Aalderink (VVD) die milieu in zijn portefeuille heeft, vindt de site sympathiek, hoewel hij er bezwaar tegen heeft dat de kankerrisico's zo worden benadrukt. Inmiddels is de provincie ook druk bezig met een eigen website. Aalderink: "Die gaat 'Leven in Gelderland' heten en voor het eind van het jaar kan daar op postcode naar de eigen leefomgeving worden gekeken op het terrein van luchtkwaliteit, bodemgesteldheid en de stand van de vergunningen."

 

Webmaster: Joris Teepe