[ vooraf ]
---
Van A naar Beroerd
---
Wakker worden
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
shoppen bij de partijwinkel
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Verzet tegen gesleutel aan de natuur

In alle levende cellen zit DNA. Dit erfelijk materiaal bepaalt dat een mens er niet uitziet als een hond, en minder goed kan blaffen. Het zorgt ervoor dat een sperzieboon geen aardappel is. Maar er kan ook aan gesleuteld worden. Een groep Nijmegenaren voert hiertegen actie.

door Rick Hovens

Vorig jaar zagen Els van Dongen en Luc Buur op de Belgische televisie een documentaire over het chemiebedrijf Monsanto. Dat schudde hen wakker. Deze firma sleutelt aan de erfelijke eigenschappen van plantenzaden. Op dat aangepaste erfelijk materiaal heeft het bedrijf een patent. De technologie waarbij genen worden aangepast om de eigenschappen van plant of dier te veranderen, heet gentech.

Van Dongen: „Toen ik die documentaire zag, schrok ik. In de Natuurwinkel, waar ik werk, ben ik de dvd gaan verkopen. Vervolgens besloot ik na sluitingstijd in de winkel consumentenavonden te houden. Omdat er nogal wat risico’s kleven aan de gentech, zijn we actie gaan voeren om Nijmegen gentechvrij te verklaren.”

Buur: „Met het gentechvrij verklaren van Nijmegen willen we bereiken dat er op Nijmeegs grondgebied geen genetisch aangepaste voedselgewassen in het open veld mogen staan. Zodra je gentechgewassen loslaat in de natuur maak je daar een groot laboratorium van, met onbekende uitkomst. Als gentechplanten kruisen met gewone planten is dit niet meer terug te draaien. Zo is in Canada veel natuurlijk koolzaad al vermengd met kunstmatig gentechkoolzaad. Regels voor een verplichte afstand tussen gewone en gentechgewassen kunnen dit niet voorkomen. Zo komen gentech-planten ongewenst tussen de gewone planten terecht. Monsanto claimt dan dat de boeren moeten betalen voor het patent, terwijl deze niet eens hun planten gebruikt hebben.”

     
De gentech-industrie beweert dat genetisch aangepaste gewassen een oplossing voor het voedselprobleem kunnen bieden. Buur reageert hierop geprikkeld. „Dat is een verkooppraatje en ook een fabel. Mensen in derdewereldlanden hebben vaak geen geld voor voedsel, dus ook niet voor gentechvoedsel. Bovendien blijkt de opbrengst van aangepaste gewassen niet hoger te zijn dan bij de natuurlijke variant. Goedkope gentechsoorten uit het buitenland verdringen vaak de lokaal groeiende soorten. Zo wordt goedkope mais uit Amerika gedumpt op de Mexicaanse markt. De bedrijven zijn gericht op het creëren van monoculturen, grote gebieden met dezelfde soort. De techniek verdringt daarmee boeren die op kleine schaal werken. Er zijn gevallen bekend waarbij kleine boeren van hun grond verjaagd zijn ten gunste van grote bedrijven.”

Knippen

Van Dongen: „We hebben de afgelopen maanden voor acht supermarkten gestaan om handtekeningen te verzamelen. Ruim drieduizend hebben we er nu, waarvan vele ook via internet. Oudere mensen zijn meestal niet zo’n voorstander van ‘dat gerommel met de natuur’. Jonge hogeropgeleiden komen vaak met argumenten over het oplossen van het voedselprobleem en dat het een veelbelovende techniek is.”

Buur: „Er is een jonge knip-en-plak-computergeneratie. Op de computer kun je plaatjes en muziek knippen en plakken, en zij denken dat het net zo simpel ligt bij gentech. Alles wat kan, dat mag, en als de techniek beschikbaar is, gebruik je die.”

Volgens minister Verburg van landbouw is het een voldongen feit dat er gentechgewassen komen. Hierbij verwijst ze naar de positieve beoordeling van gentech door de European Food Safety Authority (EFSA), die in de EU de voedselveiligheid controleert. Buur: „Wij twijfelen aan de onafhankelijkheid van EFSA, want een groot deel van de leden heeft banden met het bedrijfsleven. In tegenstelling tot het CDA, de partij van de minister, zijn veel politieke partijen tegen gentech. Het lijkt erop dat ze bij Landbouw dit niet willen horen. In de Nijmeegse politiek proberen we de partijen ertoe te bewegen om zich bij ons initiatief aan te sluiten. GroenLinks probeerde het in 2004 al, dus die krijgen we wel mee, en van de SP verwachten we het ook wel. Lijst Koekoek hebben we sowieso al mee. Politici op gemeenteniveau vinden vaak dat alleen Den Haag hierover gaat. Maar zolang er landelijk niets gebeurt, is het verstandig om het op lokaal niveau te regelen.”

Volgens Van Dongen is er in ons land een gebrek aan kennis over de afkomst van voedsel. „Mensen zijn onverschillig over wat er op hun bord verschijnt. Daardoor vindt er ook niet snel een mobilisatie plaats tegen de gentech-industrie. Met onze werkgroep Nijmegen Gentechvrij proberen we bewustzijn te creëren. Culemborg is ons voorgegaan als stad die zich gentechvrij heeft verklaard. Wij hopen ze te volgen.” •

www.gentechvrijvoedsel.nl

 

Webmaster: Joris Teepe