vooraf
---
Ausweis bitte
---
Monumentenzorgen
---
Mag ik van de Stadskrant...
---
De Montage
---
recensies
---
Looise in Stills
---
Niks te zien in muZIEum
1 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
Lokaal verhaal
[De Hypotheek]

---
cartoon
---
Keizer Karelplein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

--==Spel van winnaars en verliezers==--
Sportdorp tast unieke natuur aan

Een sportdorp met atletiekbaan, hockey- en voetbalvelden wil het college op het voormalige landgoed De Driehuizen aan de rand van de stuwwal aanleggen. Buurtbewoners vrezen dat dit het unieke karakter van De Driehuizen, een oude gletsjertong, aantast. Hoe de plannen doorgaan, beslist de gemeenteraad op 2 februari.

door Gabriëlla Hendriks

“Brakkenstein moet blijven zoals het is,” vindt Marian Noorderwerf, voorzitter van de wijkraad Brakkenstein. Zoals veel buurtbewoners ziet zij niets in de plannen van het college van Burgemeester en Wethouders om op het voormalige landgoed De Driehuizen een sportdorp aan te leggen. De Driehuizen ligt op een oude gletsjertong aan de rand van de wijk Brakkenstein. Het onlangs gerenoveerde gele landhuis kijkt uit op een door bossen omzoomde verruigde akker waarin de glooiing van de stuwwal duidelijk is te zien. Aan de noordzijde van het vorig jaar door de gemeente aangekochte landgoed liggen enkele hockeyvelden.

Als het aan B&W ligt, wordt het aantal sportvelden hier fors uitgebreid: voetbalvelden voor voetbalvereniging Orion, tennisbanen voor Quick, hockeyvelden voor de Nijmeegsche Mixed Hockeyclub, en een achtbaans atletiekbaan.

Het landgoed De Driehuizen.
foto: Jan lintsen
De atletiekbaan komt in het voorstel van B&W aan de rand van het bos en de akker. Jolanda van Veluw, voorzitter van Nijmegen Atletiek, vindt dit een ideale plek. “De atletiekbaan heeft veel zonlicht nodig, zodat die droog blijft en niet bevriest. En voor atleten is het fijn dat ze direct het bos in kunnen lopen.” De huidige atletiekbaan ligt aan de Heemraadstraat. Volgens Van Veluw voldoet die niet. “Die baan is verouderd en te klein voor de 1.700 mensen die daar nu gebruik van maken.

Bovendien is hij niet geschikt voor grote wedstrijden.” Uitbreiding op de oude locatie is volgens haar niet mogelijk omdat de baan in een waterwingebied ligt. Van Veluw: “Voor een topsportaccommodatie is De Driehuizen een ideale plaats.”

Bij de omwonenden roept vooral de atletiekbaan veel weerstand op. Voorzitter René Alberts van de bewonersvereniging De Driehuizen: “De nieuwe plannen verknallen het gebied. De atletiekbaan komt aan de rand van het bos. Dit is ecologisch gezien de waardevolste zone. Denk aan de vogels, zij pikken op de akker maar wonen in het bos. Bovendien worden er veel bomen gekapt voor het parkeerterrein midden in het bos. Wij vinden het onacceptabel dat een bos dat deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur zo wordt aangetast. De plannen zijn in strijd met het groenstructuurplan. Daarin gaf het college aan de natuurwaarde van het bos te willen behouden en ecologische verbindingen met park Brakkenstein en de Botanische Tuin te verbeteren.”

Appartementen

Samen met andere bewonersorganisaties haalde de wijkraad Brakkenstein 1.118 handtekeningen op tegen de nieuwe plannen. Gemeenteraadsleden lijken enigszins aan de bezwaren van de bewonersorganisaties tegemoet te willen komen. Zo ontwikkelde PvdA-raadslid Marlies van Hulsentop-van der Linden een compromisvoorstel waarbij de atletiekbaan dieper in het bos langs de Sionsweg wordt aangelegd. De unieke overgang van bos naar open land blijft zo onaangetast. GroenLinks-raadslid Mieke Simons-Welschen wil echter eerst onderzoeken of de atletiekbaan echt niet op de oude plek kan blijven voordat zij instemt met het voorstel van de PvdA. De andere sportvelden willen de collegepartijen wel volgens plan realiseren. Vooral voor voetbalvereniging Orion is haast geboden: zij moet op 1 september al op de nieuwe accommodatie kunnen voetballen.
Orion heeft nu haar velden aan de Kwakkenbergweg, maar kampt daar met ruimtegebrek. In 2003 besloot de gemeenteraad ze te verplaatsen. Daarbij viel het oog op de De Driehuizen, op de hoek van de Nijmeegse Baan en de d’Almarasweg. De gemeente kon echter alleen het hele landgoed kopen en niet een gedeelte. Hiervoor moest de gemeente vijf miljoen euro neertellen. Om de aankoop te financieren, wil de ge-meente op de vrijgekomen voetbalvelden appartementen laten bouwen.

Op het oude terrein van Orion aan de Kwakkenbergweg staan nu 95 appartementen gepland en op het terrein van voetbalvereniging Kolping Dyna-mo aan de noordzijde van de d’Almarasweg komen 90 appartementen. Kolping Dynamo moet daarvoor verhuizen naar de oude atletiekbaan aan de Heemraadstraat.

Voor de omwonenden van de huidige Orionvelden is dit zuur. Judith Hulsman is een van hen: “Van de velden van Orion aan de Kwakkenbergweg maakte de jeugd uit Hengstdal ook gebruik als hangplek wanneer er niet gevoetbald werd.
De gemeentelijke plannen voor landgoed De Driehuizen.
Nu dit verdwijnt, is er in Hengstdal helemaal geen trapveld meer voor de jeugd. Maar het lijkt erop dat het gemeentebestuur hier geen aandacht voor heeft.”

 

Webmaster: Joris Teepe