[ vooraf ]
---
Sponsormisbruik
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Klant is koning in café's
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==Nieuwbouw cultuurtempel op losse schroeven==--
Unhappy end dreigt voor sprookje Doornroosje

Het nieuwbouwplan voor poppodium Doornroosje dreigt als een nieuwjaarsvoornemen te mislukken. Nu de locatie is vrijgemaakt door de sloop van het voormalige postkantoor naast het station, blijkt geen projectontwikkelaar er zijn vingers aan te willen branden.

door Judith Linders

In oktober bleek geen enkele projectontwikkelaar brood te zien in de nieuwbouw van Doornroosje. Door het instorten van de appartementenmarkt en gestegen bouwkosten is de winstmarge te klein om nog interessant te zijn. De kredietcrisis maakt het moeilijker geld voor voorfinanciering van grote projecten te lenen. De noodzaak tot nieuwbouw op een gunstiger locatie speelt echter al jaren en blijft onveranderd groot.

Directeur van Doornroosje Toine Tax: „In Nederland zijn steeds meer podia die ruimte bieden aan 400 tot 1100 bezoekers. Bands die vijf jaar geleden nog wel in Doornroosje optraden, doen dat nu niet meer. We willen graag ook dat deel van de Nijmeegse bevolking bedienen dat komt voor de subtoppers. Dat is nu niet mogelijk. We kunnen nu alleen bestaan als undergroundpodium. Bovendien voldoet het gebouw niet vanwege onvoldoende luchtkwaliteit, slechte airco, lage zaal, smal entreegebied, slecht bereikbare garderobe en ga zo maar door.”

In de jaren tachtig bleek het huidige onderkomen van Doornroosje aan de Groenewoudseweg niet langer te voldoen. Vanaf 1989 voerden Doornroosje en de gemeente gesprekken over nieuwbouw. Uit diverse haalbaarheidsstudies kwam het voormalige TPG-gebouw naar voren als beste locatie voor nieuwbouw met één zaal voor 400 en één zaal voor 1100 bezoekers. De opzet werd er een waarbij externe partijen bouwen en eigenaar zijn, de gemeente het pand huurt en Doornroosje er gebruik van maakt.


Het huidige onderkomen van Doornroosje aan de Groenewoudseweg.
foto: Jan Lintsen


De coalitie van PvdA, SP en Groen-Links die in 2006 aantrad, trok 6 miljoen euro extra uit voor nieuwbouw boven op de 3,5 miljoen die eerder was vrijgemaakt. Nijmegen was voor de bouw dan niet meer afhankelijk van externe partijen en werd eigenaar van het nieuwe pand. Hierdoor vergroot de gemeente haar zeggenschap over de nieuwbouw en komt Doornroosje niet in problemen als subsidies niet meer toereikend zijn voor huur of wanneer het huurcontract afloopt.

Gezamenlijk besloten Doornroosje, de gemeente en Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) naast de nieuwbouw van Doornroosje 150 studentenwoningen en 150 appartementen te laten bouwen. Een deel van de winst op de appartementen moest een projectontwikkelaar vervolgens in de nieuwbouw van Doornroosje steken. Er bleek echter geen enkele projectontwikkelaar in geïnteresseerd te zijn.


Bijval


Het college van B en W, Doornroosje en SSHN voeren druk overleg. In de loop van december neemt het college een besluit dat de gemeenteraad vervolgens moet goedkeuren.„We onderzoeken nu welke opties er zijn” licht verantwoordelijk wethouder Paul Depla toe. „Eén optie is de bouw van sociale huurwoningen in plaats van appartementen en studentenflats. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden van een andere locatie of het naar beneden bijstellen van de ambities van Doornroosje met betrekking tot de programmering”.



„Onbespreekbaar”, reageert Tax op die tweede optie. „Onderzoek wees uit dat de locatie bij het station het voordeligst is. Op een andere locatie krijgen we minder bezoekers, maar blijven de kosten even hoog. Hetzelfde gebeurt bij het naar beneden bijstellen van de ambities. Minder bezoekers bij even hoge kosten betekent dat je de besparing bij de bouw snel weer tenietdoet. De gemeente is nu aan zet en moet voldoende geld beschikbaar stellen.”

Tax krijgt bijval van cultuurwethouder Hannie Kunst, die voorstander blijft van nieuwbouw naast het station. Ook de fracties van SP en GroenLinks houden onverminderd vast aan de beoogde locatie. Noël Vergunst van GroenLinks: „De plek bij het station is definitief en ook het plan willen wij handhaven”. De SP voelt veel voor sociale woningbouw bij de nieuwbouw. De PvdA-fractie wacht vol vertrouwen de plannen van B en W af. Steun is er ook vanuit het CDA. Wel waren er twijfels over de haalbaarheid van de plannen gezien de risico’s voor de ondernemers. „De wethouder moet de plannen nog eens goed doorrekenen”, licht CDA-fractievoorzitter Albaer Hillen toe. „Er kunnen wellicht nog Europese of provinciale gelden worden vrijgemaakt. Voor ons staat vast dat de gemeente geen extra geld voor de plannen heeft.”
Toine Tax:„Een andere locatie en ambities bijstellen is onbespreekbaar”.
foto: Willie Kerkhof


Naast bijval is er ook kritiek op de nieuwbouwplannen. De VVD is geen voorstander en ziet het meeste heil in verbouwing van het huidige onderkomen aan de Groenewoudseweg. Fractievoorzitter Peter-Paul Leferink op Reinink: „De exploitatiekosten in een groter gebouw worden te hoog, het is niet duidelijk of wij deze kosten kunnen blijven opbrengen. Bouwkundig onderzoek heeft uitgewezen dat verbouwing van het bestaande pand een goede optie is”.

Toen het vorige college popmuziek tot speerpunt van beleid maakte, wekte dat verwachtingen, zeker ten aanzien van Doornroosje als landelijk zeer hoog gewaardeerde poptempel. De komende weken zijn misschien wel de spannendste uit het nieuwbouwtraject van Doornroosje. •

 

Webmaster: Joris Teepe