logo De Nijmeegse Stadskrant

Politie bellen: centen tellen

politie kost voortaan 30 cent per minuut

artikel
door Max van Wel
Reageer op dit artikel in het forum

Vorig jaar september startte de invoering van het Landelijk Telefoonnummer Politie 0900-8844. De bedoeling is dat de politie in heel Nederland gemakkelijk via één nummer bereikbaar is voor niet-levensbedreigende hulpmeldingen en informatie. Ook de politie in Nijmegen doet mee. Met de nodige problemen.

"Waar je ook bent, waar je ook woont, politie bel je met 0900-8844: Geen spoed, wel politie. 30 cent per minuut". Dat vertellen de radiospotjes die het Landelijk Telefoonnummer Politie (LTP) bekend moeten maken onder het grote publiek.

Dat LTP is een zogeheten servicenummer dat overal is te bellen. Nu is een extra service nooit weg. Maar dit is wel een verplichte 'service'. En waar je ook nog eens flink voor betaalt. In vergelijking met het lokale piektarief van KPN is het bellen naar de politie 440% duurder, in het weekend kost het zelfs ruim 1400% meer.

De andere hulpdiensten, zoals brandweer en ambulance, zijn naast het gratis alarmnummer 112 ook nog op normale nummers bereikbaar voor meldingen zonder spoed. Maar in de telefoongids zijn alle gangbare nummers van de politie inmiddels vervangen door 0900-8844. (Alleen de vreemdelingenpolitie staat vreemd genoeg nog vermeld onder een normaal nummer.)

Momenteel kan naast het 0900-betaalnummer nog met 024-3276000 tegen normaal tarief naar de Nijmeegse politie worden gebeld. Maar dat nummer wordt binnenkort afgesloten. En dan is 'betaalpolitie' in Nijmegen een feit.

Voor het leveren van een bijdrage in het kader van 'die pet past ons allemaal', krijgt de burger voortaan een rekening gepresenteerd à 30 cent per minuut wanneer die de politie telefonisch op de hoogte stelt van bijvoorbeeld inbraak bij de buren, vandalisme, drugshandel, ontvoering van een tuinkabouter of het doorgeven van een gevonden voorwerp. Vooral mensen met een smalle beurs zullen zich voortaan wel twee keer bedenken om de politie een handje te helpen met een simpel telefoontje. Maar ook als slachtoffer word je nog eens extra gedupeerd door dure gesprekskosten.

Aanloopproblemen

Volgens de persvoorlichter van Politie Gelderland-Zuid is het 0900-betaalnummer zijn prijs waard: "Er zijn nu faciliteiten in het leven geroepen waardoor je in tegenstelling tot vroeger niet meer zes keer wordt doorverbonden, maar direct bij de persoon terechtkomt waar je naar vraagt. En anders word je teruggebeld. Daarom zal het bellen uiteindelijk niet veel duurder zijn". Dat klinkt fraai, maar dan moet de politie wel héél erg snel en effectief gaan werken: voor de prijs van 1 minuut bellen met het 0900-betaalnummer, kun je tegen normaal tarief bijvoorbeeld in het weekend een vol kwartier bellen met de politie.

Wijkagent Jan Jacobs van de Binnenstad schiet zowat uit zijn slof over het 0900-nummer en komt met een heel ander verhaal: "Ik sprak laatst een ondernemer die 17 minuten in de wacht had gestaan. Ja, dat is toch gewoon te gek! Het servicecentrum dat 0900-8844 bedient is zwaar onderbezet. Ik heb vanmiddag toevallig gezien dat mijn chef via zijn mobiele telefoon te horen kreeg dat hij mensen moest inleveren voor het servicecentrum. En dat ging morgen al in. Dus kennelijk is de nood daar erg hoog." De afdeling communicatie van de politie doet dit af als "aanloopproblemen", en legt desgevraagd uit: "Je kunt alles organiseren op piekmomenten of op normaal berichtenverkeer. Wij hebben uiteraard voor het laatste gekozen." Kortom, de burger mag boeten.

Dat het dure servicenummer tevens een verminderde dienstverlening met zich meebrengt, blijkt uit het feit dat de politie onlangs is gestopt met de mogelijkheid van telefonische aangifte. De centrale van het nieuwe servicenummer raakte overbelast, zo verklaarde de politie. Voor aangifte van kleine vergrijpen zoals fietsendiefstal of auto-inbraak moet iedereen daarom weer als vanouds in de rij staan bij het bureau.

Voorbeeldfunctie

Inmiddels komen er vanuit de politie zelf signalen dat het geen goede ontwikkeling is dat de politie alleen nog maar bereikt kan worden via het dure betaalnummer. De wijkagenten bijvoorbeeld verspreiden onder de mensen hun rechtstreekse doorkiesnummer (dat tegen normaal tarief is te bellen). Ook in de wijkbladen staan deze nummers vermeld. En bij oproepen voor getuigen van een aanranding werd enige tijd terug ook een normaal nummer vermeld in plaats van het 0900-betaalnummer.

De Nijmeegse politie is desondanks niet van plan een eigen beleid te voeren door naast het 0900-betaalnummer bereikbaar te blijven met een normaal telefoonnummer. "De politie heeft een voorbeeldfunctie in Nederland en de politie geeft in dat kader ook het voorbeeld om zich aan landelijk gemaakte afspraken te houden", licht de politiewoordvoerder van Gelderland-Zuid toe.

De voorbeeldfunctie die de politie met het betaalnummer uitstraalt is echter dat van een klantonvriendelijke monopolist à la UPC en NUON, die zich eveneens afschermen door financiële drempels op te werpen voor de bereikbaarheid. Zoiets valt toch moeilijk te rijmen met het beleid om de politie dichter bij de burger te brengen.

 

Tweede Kamer

Op de vraag of het niet onacceptabel is dat voor het bereiken van een overheidsdienst moet worden betaald, reageert de politiewoordvoerder van Gelderland-Zuid: "Dat is een hele goede vraag, die zou u aan de minister moeten stellen. Oorspronkelijk wilde de politie een gratis nummer, maar de Tweede Kamer besliste anders."

Dat klopt niet helemaal als je de Kamerstukken erop naslaat. Het is juist de baas van de politie, PvdA-minister De Vries van Binnenlandse Zaken, die met instemming van de politiekorpsen er in de Tweede Kamer voor pleitte dat het nummer niet gratis hoefde te zijn. Daarop diende GroenLinks een motie in om het lokale tarief te laten gelden. De minister wees dit voorstel af en ontraadde de Kamer deze motie te steunen. Uiteindelijk stemden alleen GroenLinks en de Socialistische Partij voor deze motie. De overige partijen vonden het goed dat het tarief 30 cent per minuut bedraagt.

Zou het toeval zijn dat 0900-8844 met naambellen handig te onthouden is als 0900-TUIG? Ervaringen met het 0900-8844 nummer horen we graag! Of weet u mogelijkheden om de 0900-kosten te omzeilen? Schrijf naar Postbus 265, 6500 AG Nijmegen, of e-mail: nsk@antenna.nl U kunt ook een reactie plaatsen op het forum

Hek van de Dam

De consumentenbond protesteert niet tegen het 0900-nummer van de politie omdat er een betere dienstverlening tegenover staat. "Wij zien geen aanleiding om hier actie op te ondernemen omdat er niet over geklaagd wordt", aldus een woordvoerster. Over het principe dat de politie zonder meer al een goede dienstverlening hoort te leveren, en eigenlijk gewoon bereikbaar dient te zijn zonder verdere bijbetaling, weigert de Consumentenbond een standpunt in te nemen. Daarmee is het hek van de dam. Onder het mom van een betere dienstverlening kan dus straks elke overheidsdienst of gemeente een duur 0900-betaalnummer gaan invoeren.

Lachende derde is de KPN: zij heeft het monopolie verworven om alle telefoontjes naar de politie af te handelen. En dat is vooral kassa voor KPN, die aan elk gebeld 0900-betaalnummer verdient. Bovendien zal iedereen in Nederland die de politie wil kunnen bellen, een eventuele blokkering van 0900-betaalnummers ongedaan moeten maken. Waardoor tevens alle andere 0900-servicenummers weer kunnen worden gebeld door de ondeugende babysit of werknemer.